Ylipäällikölle
ja hänen seuralaisilleen varattiin klubin ruokasali ja kahvihuone
lounas- ja päivällisruokailuja varten. Tarjoilusta vastasi samassa
rakennuksessa toiminut hotelli-ravintola Kaleva.
Mannerheimin ruokailuseurueeseen kuuluivat hänen lähimmät työtoverinsa.
Ateriat aloitettiin täsmällisesti ja useimmiten syötiin
tavallista arkiruokaa. Luultavasti tunnetuin marskin pöydän
tuotteista on marskin ryyppy, jonka Mannerheimin adjutantti Ragnar
Grönvall sekoitti akvaviitista, vermutista ja ginista.
Tsaarinarmeijan tapaan ryyppy tarjoiltiin jääkylmänä ja
piripintaisena.
Kun ylipäällikölle tuli vieraita, kiinnitettiin ruokatarjoiluun
erityistä huomiota. Presidentti, hallituksen jäsenet, saksalaiset
korkeat upseerit tai suomalaiset rintamakomentajat olivat
tavallisimpia vieraita. Valtiovieraitakin kävi, kuten esimerkiksi
Ruotsin silloinen kruununprinssi Gustav Adolf. Parhaimmillaan
Kalevan keittiö taikoi kansainvälisiä hienostuneita herkkuja ylipäällikön
vaativaan makuun.
Ruotsin prinssi Gustaf Adolf ja Mannerheim
Mikkelin Klubilla. SA-kuva.
|
|
Syksyllä 1940 valmistunut Osuuskauppa Suur-Savon
rakennus, jonka kahdessa ylimmässä kerroksessa
asuivat päämajan korkeimmat upseerit.
Kuva E. Virtala.
Kirjallisuutta tästä aiheesta mm.
- Friman, Paavo
Mannerheimin matkassa
Ajatus, 1998
- Herkkusuu Mannerheimin Mikkelin hovi : Vaatimaton arkena, vaativa juhlassa
Helsingin Sanomat 23.11.1978, lehtiartikkeli
- Palin, Pentti
Marskin klubi :
Mikkelin klubi 1898-1998
Mikkelin klubi, 1998
- Pöyry, Kalevi
Mikkelin klubi 1898-1986
Mikkelin klubi, 1987
- Stenvall, Taru
Herrojen ja narrien näyttämöllä
Weilin+Göös, 1988
- Stenvall, Taru
Marski ja hänen hovinsa
WSOY, 1955
|
|