Ylipäällikölle
            ja hänen seuralaisilleen varattiin klubin ruokasali ja kahvihuone
            lounas- ja päivällisruokailuja varten. Tarjoilusta vastasi samassa
            rakennuksessa toiminut hotelli-ravintola Kaleva.  
 
            Mannerheimin ruokailuseurueeseen kuuluivat hänen lähimmät työtoverinsa.
            Ateriat aloitettiin täsmällisesti ja useimmiten syötiin
            tavallista arkiruokaa. Luultavasti tunnetuin marskin pöydän
            tuotteista on marskin ryyppy, jonka Mannerheimin adjutantti Ragnar
            Grönvall sekoitti akvaviitista, vermutista ja ginista.
            Tsaarinarmeijan tapaan ryyppy tarjoiltiin jääkylmänä ja
            piripintaisena. 
 
            Kun ylipäällikölle tuli vieraita, kiinnitettiin ruokatarjoiluun
            erityistä huomiota. Presidentti, hallituksen jäsenet, saksalaiset
            korkeat upseerit tai suomalaiset rintamakomentajat olivat
            tavallisimpia vieraita. Valtiovieraitakin kävi, kuten esimerkiksi
            Ruotsin silloinen kruununprinssi Gustav Adolf. Parhaimmillaan
            Kalevan keittiö taikoi kansainvälisiä hienostuneita herkkuja ylipäällikön
            vaativaan makuun.
             
             
            Ruotsin prinssi Gustaf Adolf ja Mannerheim 
Mikkelin Klubilla. SA-kuva. 
           | 
         
       
     | 
    
  
    | 
 Syksyllä 1940 valmistunut Osuuskauppa Suur-Savon 
rakennus, jonka kahdessa ylimmässä kerroksessa 
asuivat päämajan korkeimmat upseerit.  
Kuva E. Virtala. 
  
Kirjallisuutta tästä aiheesta mm. 
- Friman, Paavo
 
  
 Mannerheimin matkassa 
 Ajatus, 1998 
- Herkkusuu Mannerheimin Mikkelin hovi : Vaatimaton arkena, vaativa juhlassa
 
Helsingin Sanomat 23.11.1978, lehtiartikkeli 
- Palin, Pentti
 
  
Marskin klubi  : 
 Mikkelin klubi 1898-1998 
Mikkelin klubi, 1998 
- Pöyry, Kalevi
 
  
Mikkelin klubi 1898-1986 
Mikkelin klubi, 1987 
- Stenvall, Taru
 
  
Herrojen ja narrien näyttämöllä 
Weilin+Göös, 1988 
- Stenvall, Taru
 
  
Marski ja hänen hovinsa 
WSOY, 1955
 
 
         | 
   
 
     |