Tietotunnit

Tietotunneilla tutustutaan yhdessä digiajan ilmiöihin, sovelluksiin ja palveluihin. Tunneilla käsitellään joka kerran jotakin ennalta sovittua teemaa. Kevään 2022 aiheet käsittelevät verkon maksuttomia kulttuurisisältöjä Mikkelin kulttuurin unelmavuoden merkeissä.

Kevään 2022 Tietotunnit - kolme tapaa osallistua

Etätunnille kotoa käsin Teams-sovelluksella

Etätunnit järjestetään verkossa Teams-sovelluksella, johon liitytään sähköpostissa lähetettävän linkin kautta. Niille osallistumiseen tarvitset laitteen ja sähköpostiosoitteen. Suosittelemme tietokoneen tai tabletin käyttöä isomman ruudun vuoksi. Ilmoittaudu verkkolomakkeella viimeistään 2 päivää ennen tuntia. Saat ilmoittautumisajan päätyttyä vahvistusviestin ja etäosallistumisohjeet sähköpostiisi. 

Ohjeita etätunnille liittymiseen Teamsin kautta:

Etätunnille lähikirjastossasi

Koronatilanteen salliessa voit tulla seuraamaan etätietotuntia lähikirjastoosi kirjaston tietokoneilta tai tuoda mukanasi oman laitteesi. Ilmoittaudu verkkolomakkeella tai lähikirjastoosi viimeistään kaksi päivää ennen tuntia.

Lähitunnille pääkirjaston koulutustilassa

Koronatilanteen salliessa pidetään myös lähitunti pääkirjastossa. Lähitunnille voit ottaa mukaan omaan laitteesi (tabletti, kannettava, puhelin) tai käyttää kirjaston laitteita. Ilmoittaudu verkkolomakkeella tai pääkirjastoon viimeistään 2 päivää ennen tuntia. 

Kaikille tunneille voit kysyä vapaita paikkoja vielä ilmoittautumisajan jälkeenkin kirjastosta tai palvelupuhelimesta 050 311 7480. Etätunnille voidaan ottaa mukaan enintään 15 osallistujaa ja pääkirjaston lähitunnille toistaiseksi vain 8.  Täydet ryhmät merkitään näkyviin tälle sivulle.

Kevään Tietotuntien aikataulu

Tammikuu: Kirjallisuuden ja taiteen aarteet yhdellä haulla - Finna.fi

Miten voit hyödyntää Kansalliskirjaston ylläpitämää hakupalvelua, josta löytyvät tiedot kirjastojen, museoiden ja arkistojen aineistoista. Hakisitko tietoa esim. kirjailijasta, taiteesta tai kotiseudusta?

Huom: koronarajoitusten vuoksi tammikuulta on peruttu pääkirjaston lähitunti ja muiden kirjastojen etäkatsomot.

  • Verkossa pe 21.1. klo 9-10 (ilmoittaudu viimeistään 19.1.)

Tunnilla käytetty materiaali

Helmikuu: Innostusta ja yhteisöllisyyttä lukuharrastukseen

Kaipaatko lukuvinkkejä tai keskustelua kirjoista? Tutustutaan verkosta löytyviin kirjallisuussivustoihin, blogeihin ja kirjallisuuteen.

  • Pääkirjastossa ti 15.2. klo 9-10 (ilmoittaudu viimeistään 13.2.)
  • Verkossa pe 18.2. klo 9-10 (ilmoittaudu viimeistään 16.2.)

Ilmoittautumislomake

Maaliskuu: Musiikkia ja musiikkitietoutta verkosta

Haluatko kuunnella musiikkia verkosta, opetella soittamaan tai etsiä tietoa musiikista? Tutustutaan kirjaston tarjoamiin musiikkipalveluihin (Naxos-kuuntelupalelut, Rockway soitonopetus) ja muihin musiikkisivustoihin.

  • Pääkirjastossa ti 15.3. klo 9-10 (ilmoittaudu viimeistään 13.3.)
  • Verkossa pe 18.3. klo 9-10 (ilmoittaudu viimeistään 16.3.)

Ilmoittautumislomake 

Huhtikuu: Elokuvia ja elokuvatietoutta verkosta

Tunnetko jo kirjaston Viddla-elokuvapalvelun? Tutustutaan Viddlaan ja verkosta löytyviin elokuvasivustoihin.

  • Pääkirjastossa ti 5.4. klo 9-10 (ilmoittaudu viimeistään 3.4.)
  • Verkossa pe 8.4. klo 9-10 (ilmoittaudu viimeistään 6.4.)

Ilmoittautumislomake 

Yleistä Tietotunneista

Tietotunnit ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Tietotunneilla esitellään perusasiat aiheesta ja autetaan alkuun palvelujen käytössä. Opastus on luonteeltaan kertaluontoista ja tutustumistyyppistä.

Kokoontumispaikka pääkirjastossa on koulutustila kirjaston 2. kerroksessa, ellei toisin ilmoiteta.

Tietotuntien materiaaleja

Tietotunneilla käytettyjä kirjaston esityksiä. Muiden tahojen esityksiä on mukana siltä osin kuin niitä on saatu käyttöön.

Digiopastusta ikääntyville

Vertaisohjausta tietotekniikan käytössä on saatavilla pääkirjaston yläaulassa joka torstai klo 12-14. Ohjausta antavat Mikkelin vapaaehtoistoimijoiden digiopastajat. Paikalle voi tulla oman laitteen (älypuhelin, tabletti tai kannettava tietokone) kanssa tai hyödyntää kirjaston kiinteitä tietokoneita.

Digiopastuksen verkkosivu