Vauvaviikkojen ohjelma-arkisto

Vuoden 2023 Vauvaviikon ohjelma

Ohjelman löydät tästä. Osaan tapahtumista toivotaan ennakkoilmoittautumista. Ilmoittaudu tällä lomakkeella.

Ohjelma kokonaisuudessaan

Oletko kuullut järven? -näyttely kirjastolla koko vauvaviikon ajan.

Maanantai 25.9.

klo 9–11 Perhetalon neuvolassa avajaiset.

Vauvaviikon avaa neuvola- ja perhepalveluesimies Noora Valjakka. Avajaishumussa mukana Eloisan fysioterapeutin ohjaamaa lapsi-vanhempi jumppaa ja leikkituokioita, suuhygienistin ja ravitsemusterapeutin infopisteet, kirjaston Sana-sammakot ja Ensiaskeleet lukemisen polulla- lukupäiväkirja, Kopan Hanna-Liisa Koistinen-Purps musisoimassa ja loruttelemassa perheiden kanssa. Yleisölle jaetaan Vauvaviikon heijastimia. Ota mukaan oma nallesi ja käytä se Noonan nalleneuvolassa!

klo 14–15.30 Kohtaamispaikka Kopassa vuorovaikutus leikkituokio, jonka ohjaa Eloisan psykologi Anu Kettunen ja psykiatrinen sairaanhoitaja Salla Haatainen. Ennakkoilmoittautuminen.

Tiistai26.9.

klo 9–12 Pääkirjaston Mikkeli-Salissa Mikkelin voimistelijoiden vauva- ja perheliikunnan pop up. 

Kokeile millaista akrobatiaa voi harjoittaa perheen pienimpien kanssa, kerro toiveesi ja kysy lisää MiVon perheliikuntamahdollisuuksista. 

klo 9.30 Pääkirjaston lastenosastolla vauvamuskari

klo 10.15 Pääkirjaston lastenosastolla perhemuskari

Tule nauttimaan musiikin ilosta Mikkelin musiikkiopiston avoimiin muskareihin, joita ohjaa musiikkileikkikoulunopettaja Päivi Juopperi.

klo 13–18 Kohtaamispaikka Koppa pääkirjaston alakerrassa avoinna lapsiperheille. Mukana Mikkelin Perheasiain neuvottelukeskus ”Huhuu, mitä parisuhteelle kuuluu pikkulapsiarjessa” klo 14–16.

Keskiviikko 27.9.

klo 10.30 Mikkelin tuomiokirkossa vauvakirkko

klo 14 Kirkonmäen seurakuntatalossa vauvojen värikylpy

klo 15.30 Kirkonmäen seurakuntatalossa taaperoiden värikylpy

Värikylpy on lapsen ja aikuisen yhteinen elämyksellinen ja moniaistinen taidetuokio. Työpajassa tunnustellaan ja tutkaillaan erilaisia materiaaleja sekä väri- ja maalausaineita. Jokaisessa vauvassa ja taaperossa asuu pieni taiteilija! Värikylpyä ohjaavat Mikkelin tuomikirkkoseurakunnan lastenohjaajat Mari Turunen ja Paula Gynther. Ennakkoilmoittautuminen tästä linkistä.

klo 13–16 Kohtaamispaikka Koppa avoinna lapsiperheille, mukana myös Nalleneuvola. Ota oma nalle mukaan!

klo 15.30–17 Kohtaamispaikka Koppa pääkirjaston alakerrassa Maiju Pohjolan kirjailijavierailu ja keskustelutilaisuus

Maiju Pohjola on haminalainen runoilija, oppikirjailija ja äidinkielenopettaja. Hänen uusin runokokoelmansa, Ettei yötä enää (2022) käsittelee vaikeaa synnytyskokemusta, äitiyden paineita ja kiellettyjä tunteita. Kirjailijavierailulla kuullaan Pohjolan runoja sekä keskustellaan runojen teemoista yhdessä psykologi Anu Kettusen ja psykiatrinen sairaanhoitaja Salla Haataisen kanssa. Mehutarjoilu.

Torstai 28.9.

klo 9.15 ja 10 Tanssikoulu La Carmencitassa vauvatanssia

Vauvatanssi on lapsen ja vanhemman yhteinen väylä tutustua tanssin maailmaan. Leikin kautta etsitään tanssimisen taikaa ja herkistetään suhdetta omaan kehoon ja musiikkiin. Tavoitteena on yhdessä koettu luovuuden ja liikkumisen riemu! Ennakkoilmoittautuminen.

klo 13–17 Kohtaamispaikka Koppa avoinna lapsiperheille pääkirjaston alakerrassa

klo 15 ja 16.30 Muistin auditoriossa IlmiÖ:n Metsämosaiikkia -vauvateatteriesitys

Metsämosaiikki on moniaistinen vauvateatteriesitys, jossa tila muuttuu pala palalta lumoavaksi metsäksi elävän musiikin, liikkeen ja kauniiden luontokuvien kautta. Miten maisemaa maalataan? Mitä kivillä on kerrottavana? Mihin leikki vie? Tule yhdessä vauvasi kanssa luomaan ensimmäisiä yhteisiä teatterielämyksiä. Esitys on suunnattu alle 1-vuotiaille vauvoille ja heidän läheisilleen. Ennakkoilmoittautuminen.

Perjantai 29.9. VAUVANPÄIVÄ

klo 10–14 pääkirjaston yläaulassa Vauvan päivän tapahtumatorilla mukana Viola ry, Miesten asema, Kauniiksi luotu, Terapiaperhonen ja Metsäsydän esittelemässä vauva- ja lapsiperheiden hyvinvointipalveluja. Kätilöyhdistys paistaa lettuja pientä maksua vastaan. Liikenneturva esittelee lasten turvallista kuljettamista.

klo 11 ja 14 pääkirjaston Mikkeli-salissa Mikkelin kaupunginorkesterin vauvapäivän perhekonsertit

Musiikilla on lukuisissa tutkimuksessa todettu olevan myönteisiä vaikutuksia lasten aivojen kehitykselle jo aivan vauvaiästä alkaen. Mikkelin kaupunginorkesteri tarjoilee Vauvaviikolla Mikkeli-salissa sävelkylvyn, josta voivat nauttia sekä vauvat että vanhemmat. Luvassa mukavaa klassista jousiorkesterimusiikkia kaupungin oman orkesterin toimesta. 

Lauantai 30.9.

klo 10–12 pääkirjaston Mikkeli-salissa eko-päivä

Tervetuloa askartelemaan imetyskoru imetystukiäitien seurassa ja tutustumaan Marttojen ruuanlaitto- ja vaatteidenkorjausvinkkeihin sekä kantoliinayhdistyksen kantovälineisiin. Suur-Savon leipomo lahjoittaa leivän 50 ensimmäiselle kävijälle. Eko-päivässä myös mahdollisuus kierrättää vauvanvaatteita. Kierrätettäviä, puhtaita ja ehjiä vauvanvaatteita voi tuoda pääkirjaston asiointipisteeseen viikolla 38.

Vuoden 2022 vauvaviikon ohjelma

Koko tapahtumaviikon ajan kirjastolla lapsiperheen kirjavinkkejä ja rautatieaseman odotustilassa vauvojen tekemää taidetta!

Ma 26.9.

Klo 10–12 ja 12.30-14.30 (huom. iltapäivän muuttunut aika) pääkirjaston Mikkeli-saliin saapuu Pikku ketun pop up- sirkus. Anna-Maija Muurisen johdolla vauva- ja pikkulapsiperheet pääsevät tutustumaan sirkustemppuilun saloihin. Sirkustelun lomassa lorutellaan yhdessä ja osallistujat saavat muistoksi sirkusdiplomin. ”Katsokaa sirkuskulkuetta, saapuvaa kummaa saattuetta…”

Klo 10–10.30 neuvolan aulassa ravitsemusterapeutti Satu Parkkisen tietoisku vauvojen ravitsemuksesta ja yhteistä keskustelua aiheesta.

Klo 10.30–11.30 neuvolan aulassa Nalleneuvola: tuo Nallesi neuvolaan mitattavaksi ja rokotettavaksi! Kaikki Nallet saavat neuvolasta muistoksi neuvolakortin lisäksi tarran!

Klo 18–19 pääkirjaston lastenosastolla luentovieraana kuvittaja ja lastenkirjailija Sanna Pelliccioni, joka on myös Onni-poika-kuvakirjasarjan äiti. Pelliccioni esittelee kuvittajan- ja kirjailijantyötä: miten kirjat syntyvät, mistä ideoita tupsahtelee ja miten ne lähtevät kehittymään ensin kirjaksi ja sitten kokonaiseksi kirjasarjaksi, miten lukijapalaute vaikuttaa kirjailijan työskentelyyn? Tervetuloa kuulolle!

Ti 27.9.

Klo 9.30–10.30 pääkirjaston lastenosastolla Sanna Pelliccionin ohjaama satuhetki Onni-pojan seurassa ja muovailutyöpaja lapsille yhdessä oman aikuisen kanssa.

Klo 10–12 Kohtaamispaikka Kopassa pääkirjaston alakerrassa luento vauvan psyykkisestä kehityksestä ja vuorovaikutusleikkituokio, psykologi Anu Kettunen ja perheohjaaja Salla Haatainen. Ennakkoilmoittautuminen sähköpostilla mirkka.auvinen@sivistys.mikkeli.fi. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Klo 13–18 Kohtaamispaikka Koppa avoinna lapsiperheille pääkirjaston alakerrassa.

Ke 28.9.

Klo 9–12 Kopan vauvaystävällisissä tiloissa vierailee imetystukiäitejä. Imetyskorutyöpajassa voit tehdä uniikin ja kauniin imetyskorun itsellesi ja lapsellesi. Turvallista imetyskorua lapsi voi näperrellä imetyksen lomassa: siitä voi olla apua rintaraivareihin ja iloa kantovälineessä olevalle pienokaiselle. Pajassa imetystukiäidit jakavat tietopisaroita imetyksestä. Heidän kanssaan on mahdollisuus keskustella myös kahden kesken mieltä askarruttavista kysymyksistä. Näytillä ja sovitettavina kotimaiset Maitotyttö- imetystunikat. Äideillekin tarjolla pientä syötävää.

Klo 9-12 Kopassa myös ”Kantaminen kannattaa”- kantoväline esittely. Kantovälinetukihenkilöt vastaavat kantovälineisiin liittyviin kysymyksiin: millainen kantoväline kannattaa hankkia ja miten niitä käytetään. Voit tutustua erilaisiin vaihtoehtoihin ja saada opastusta oman välineesi säätöihin.

Klo 9.30-12 pääkirjastolla vieraana kotitalousasiantuntija Satu Räsänen Martoista. ”Ruokaa koko perheelle” – infossa saat tietoa koko perheen ruokavaliosta, alle 1-vuotiaan ruokavalion erityispiirteistä sekä paljon helppoja ruokaohjeita toteutettavaksi.

Klo 9.30 Kulttuuritila 22:ssa vauvojen lorukylpy, ohjaajana kirjastonhoitaja Mari Karvonen. Kesto noin 25 min. Ennakkoilmoittautuminen Kulttuuritila 22:n verkkosivuilla.

Klo 10.30 Mikkelin tuomiokirkossa vauvakirkko, jossa jaetaan osallistujille 100 kpl vauvakasseja. Ota mukaan kirkkohetkeen huivi tai helistin!

Klo 13–16 Kohtaamispaikka Koppa avoinna lapsiperheille pääkirjaston alakerrassa. Nalleneuvola klo 14–16: tuo Nallesi neuvolaan mitattavaksi ja rokotettavaksi! Kaikki Nallet saavat neuvolasta muistoksi neuvolakortin lisäksi tarran! Klo 14–16 mukana myös MLL:n kylämummit!

To 29.9.

Klo 9 ja 10 Tanssikoulu La Carmencitassa vauvatanssia. Ennakkoilmoittautuminen sähköpostilla mirkka.auvinen@sivistys.mikkeli.fi. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Klo 13–17 Kohtaamispaikka Koppa avoinna lapsiperheille pääkirjaston alakerrassa.

Klo 14 ja 15.30 Kopassa vauvojen värikylpy. Värikylpy on vauvan ja aikuisen yhteinen elämyksellinen ja moniaistinen taidetuokio. Työpajassa tunnustellaan ja tutkaillaan erilaisia materiaaleja sekä väri- ja maalausaineita. Jokaisessa vauvassa asuu pieni taiteilija! Ohjaajina seurakunnan lastenohjaajat ja värikylpyohjaajat Mervi Vesterinen ja Mari Turunen. Kesto noin 30 min. Ennakkoilmoittautuminen alkaa ma 19.9. klo 8.

Pe 30.9. Vauvan päivä!

Klo 10 ja 15 Muistin auditoriossa nähdään vauva- ja taaperoteatteri AEIOU:n leikkisä ja värikäs ”Masussa”-esitys, joka kertoo sikiön kehityksestä. Sitä siivittävät mukaansatempaava musiikki ja hupaisat runot. Esitys soveltuu 6kk- 6 v. ikäisille lapsille. Kesto 30 min. Teatteripäivän mahdollistaa Mikkelin kaupungin kulttuurin unelmavuosi. Jokainen vauva on juhlan arvoinen!

Klo 13–14 Kohtaamispaikka Kopassa vanhemman ja vauvan jumppa, jonka jälkeen fysioterapeutti tavattavissa. Ennakkoilmoittautuminen sähköpostilla mirkka.auvinen@sivistys.mikkeli.fi. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

La 1.10.

Klo 9.30–10 pääkirjastolla vauvamuskari ja klo 10.30–11 perhemuskari. Ennakkoilmoittautuminen sähköpostilla mirkka.auvinen@sivistys.mikkeli.fi. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Klo 10–12 pääkirjastolla MLL:n kylämummien ja -vaarin lukutuokiot.

Klo 12–13 pääkirjastolla vinkkejä äitiysliikuntaan antaa äitiysliikuntavalmentaja, hyvinvointipalveluyrittäjä Mirka Jussila. Klo 13 lähtö reippaalle vaunulenkille hänen johdollaan!

Klo 13.30–15 pääkirjastolla Mirkka Auvisen ”Ruuhkaisia napanuoria” -runokokoelman julkkarit.