Mikkelin vauvaviikko

Valtakunnallista Vauvan päivää vietetään vuosittain syyskuun viimeisenä perjantaina. Taustalla on VauvaSuomi ry:n idea nostaa vauvojen ja vauvaperheiden asioita yhteiskunnalliseen tietoisuuteen. Mikkelissä järjestetään kokonainen Vauvaviikko, jolla halutaan tukea lapsiperheiden hyvinvointia ja tehdä tunnetuksi lapsiperheiden parissa työskenteleviä toimijoita. Vauvaviikolla toivotaan lapsiperheiden löytävän tiensä tapahtumiin, joissa voi virkistyä mukavan ohjelman myötä, tavata samassa elämäntilanteessa olevia ja saada vertaistukea. 

Vauvaviikko järjestetään jälleen 25.9.-30.9.2023.

Ohjelman löydät tästä. Osaan tapahtumista toivotaan ennakkoilmoittautumista. Ilmoittaudu tällä lomakkeella.

Ohjelma kokonaisuudessaan

Oletko kuullut järven? -näyttely kirjastolla koko vauvaviikon ajan.

Maanantai 25.9.

klo 9–11 Perhetalon neuvolassa avajaiset.

Vauvaviikon avaa neuvola- ja perhepalveluesimies Noora Valjakka. Avajaishumussa mukana Eloisan fysioterapeutin ohjaamaa lapsi-vanhempi jumppaa ja leikkituokioita, suuhygienistin ja ravitsemusterapeutin infopisteet, kirjaston Sana-sammakot ja Ensiaskeleet lukemisen polulla- lukupäiväkirja, Kopan Hanna-Liisa Koistinen-Purps musisoimassa ja loruttelemassa perheiden kanssa. Yleisölle jaetaan Vauvaviikon heijastimia. Ota mukaan oma nallesi ja käytä se Noonan nalleneuvolassa!

klo 14–15.30 Kohtaamispaikka Kopassa vuorovaikutus leikkituokio, jonka ohjaa Eloisan psykologi Anu Kettunen ja psykiatrinen sairaanhoitaja Salla Haatainen. Ennakkoilmoittautuminen.

Tiistai 26.9.

klo 9–12 Pääkirjaston Mikkeli-Salissa Mikkelin voimistelijoiden vauva- ja perheliikunnan pop up. 

Kokeile millaista akrobatiaa voi harjoittaa perheen pienimpien kanssa, kerro toiveesi ja kysy lisää MiVon perheliikuntamahdollisuuksista. 

klo 9.30 Pääkirjaston lastenosastolla vauvamuskari

klo 10.15 Pääkirjaston lastenosastolla perhemuskari

Tule nauttimaan musiikin ilosta Mikkelin musiikkiopiston avoimiin muskareihin, joita ohjaa musiikkileikkikoulunopettaja Päivi Juopperi.

klo 13–18 Kohtaamispaikka Koppa pääkirjaston alakerrassa avoinna lapsiperheille. Mukana Mikkelin Perheasiain neuvottelukeskus ”Huhuu, mitä parisuhteelle kuuluu pikkulapsiarjessa” klo 14–16.

Keskiviikko 27.9.

klo 10.30 Mikkelin tuomiokirkossa vauvakirkko

klo 14 Kirkonmäen seurakuntatalossa vauvojen värikylpy

klo 15.30 Kirkonmäen seurakuntatalossa taaperoiden värikylpy

Värikylpy on lapsen ja aikuisen yhteinen elämyksellinen ja moniaistinen taidetuokio. Työpajassa tunnustellaan ja tutkaillaan erilaisia materiaaleja sekä väri- ja maalausaineita. Jokaisessa vauvassa ja taaperossa asuu pieni taiteilija! Värikylpyä ohjaavat Mikkelin tuomikirkkoseurakunnan lastenohjaajat Mari Turunen ja Paula Gynther. Ennakkoilmoittautuminen tästä linkistä.

klo 13–16 Kohtaamispaikka Koppa avoinna lapsiperheille, mukana myös Nalleneuvola. Ota oma nalle mukaan!

klo 15.30–17 Kohtaamispaikka Koppa pääkirjaston alakerrassa Maiju Pohjolan kirjailijavierailu ja keskustelutilaisuus

Maiju Pohjola on haminalainen runoilija, oppikirjailija ja äidinkielenopettaja. Hänen uusin runokokoelmansa, Ettei yötä enää (2022) käsittelee vaikeaa synnytyskokemusta, äitiyden paineita ja kiellettyjä tunteita. Kirjailijavierailulla kuullaan Pohjolan runoja sekä keskustellaan runojen teemoista yhdessä psykologi Anu Kettusen ja psykiatrinen sairaanhoitaja Salla Haataisen kanssa. Mehutarjoilu.

Torstai 28.9.

klo 9.15 ja 10 Tanssikoulu La Carmencitassa vauvatanssia

Vauvatanssi on lapsen ja vanhemman yhteinen väylä tutustua tanssin maailmaan. Leikin kautta etsitään tanssimisen taikaa ja herkistetään suhdetta omaan kehoon ja musiikkiin. Tavoitteena on yhdessä koettu luovuuden ja liikkumisen riemu! Ennakkoilmoittautuminen.

klo 13–17 Kohtaamispaikka Koppa avoinna lapsiperheille pääkirjaston alakerrassa

klo 15 ja 16.30 Muistin auditoriossa IlmiÖ:n Metsämosaiikkia -vauvateatteriesitys

Metsämosaiikki on moniaistinen vauvateatteriesitys, jossa tila muuttuu pala palalta lumoavaksi metsäksi elävän musiikin, liikkeen ja kauniiden luontokuvien kautta. Miten maisemaa maalataan? Mitä kivillä on kerrottavana? Mihin leikki vie? Tule yhdessä vauvasi kanssa luomaan ensimmäisiä yhteisiä teatterielämyksiä. Esitys on suunnattu alle 1-vuotiaille vauvoille ja heidän läheisilleen. Ennakkoilmoittautuminen.

Perjantai 29.9. VAUVANPÄIVÄ

klo 10–14 pääkirjaston yläaulassa Vauvan päivän tapahtumatorilla mukana Viola ry, Miesten asema, Kauniiksi luotu, Terapiaperhonen ja Metsäsydän esittelemässä vauva- ja lapsiperheiden hyvinvointipalveluja. Kätilöyhdistys paistaa lettuja pientä maksua vastaan. Liikenneturva esittelee lasten turvallista kuljettamista.

klo 11 ja 14 pääkirjaston Mikkeli-salissa Mikkelin kaupunginorkesterin vauvapäivän perhekonsertit

Musiikilla on lukuisissa tutkimuksessa todettu olevan myönteisiä vaikutuksia lasten aivojen kehitykselle jo aivan vauvaiästä alkaen. Mikkelin kaupunginorkesteri tarjoilee Vauvaviikolla Mikkeli-salissa sävelkylvyn, josta voivat nauttia sekä vauvat että vanhemmat. Luvassa mukavaa klassista jousiorkesterimusiikkia kaupungin oman orkesterin toimesta. 

Lauantai 30.9.

klo 10–12 pääkirjaston Mikkeli-salissa eko-päivä

Tervetuloa askartelemaan imetyskoru imetystukiäitien seurassa ja tutustumaan Marttojen ruuanlaitto- ja vaatteidenkorjausvinkkeihin sekä kantoliinayhdistyksen kantovälineisiin. Suur-Savon leipomo lahjoittaa leivän 50 ensimmäiselle kävijälle. Eko-päivässä myös mahdollisuus kierrättää vauvanvaatteita. Kierrätettäviä, puhtaita ja ehjiä vauvanvaatteita voi tuoda pääkirjaston asiointipisteeseen viikolla 38.

Anna palautetta vauvaviikosta tällä lomakkeella

Vauvaviikon järjestämisestä on julkaistu myös opas, tutustu pdf-muotoiseen julkaisuun tästä : Vauvaviikon järjestämisopas.

Tältä sivulta löydät edellisten vauvaviikkojen ohjelmat.