Ukrainankielisiä aineistoja ja palveluita

Lumme-kirjastoissa on kysyntään nähden hyvin vähän ukrainankielistä kirjallisuutta. Eri kirjastot tekevät hankintoja ja jonotamme Monikielisen kirjaston siirtokokoelmia, mutta kysyntä on myös valtakunnallisella tasolla nyt tarjonnan ylittävää.

Lumme-kirjastojen asiakkaiden käytössä on verkossa PressReader-palvelu, josta löytyy aikakaus- ja sanomalehtiä yli 60 eri kielellä, myös ukrainaksi. Palvelua voi käyttää etänä kirjastokortin numerolla ja siihen liitetyllä PIN-koodilla. Kirjastokortin hankkiminen on mahdollista, vaikka asiakkaalla ei olisi vakituista osoitetta Suomessa.

Vapaasti verkossa käytettäviä e-aineistoja ukrainaksi on listattu Monikielisen kirjaston verkkosivuilla täällä Vinkkejä aineistosta (Tip lists) | Kirjastot.fi . Saatavilla on esimerkiksi satutunteja ja äänikirjoja lapsille ja aikuisille.

Ainakin näissä DVD- ja BluRay-elokuvissa on tekstitys myös ukrainaksi.

Venäjänkielistä kirjallisuutta on saatavilla kokoelmissamme kattavammin. Lisäksi venäjänkielistä kirjallisuutta tarjoaa suoraan asiakkaille Espoossa sijaitseva Venäjänkielinen kirjasto ( Venäjänkielinen kirjasto | Helmet)

Asiakastyöasemia ja tulostus- sekä kopiointimahdollisuus on jokaisessa kirjastotoimipisteessämme, joissa koneita voi käyttää suoraan kirjautumatta. Henkilökunta opastaa tarvittaessa laitteiden käytössä.

RedFox-sanakirjapalvelussa on kielivalintana myös ukraina. Windowsin moniin toimintoihin on kieli muutettavissa. Tähän ohjeistusta ja muutamia muita vinkkejä kokosimme tähän

Pääkirjaston lastenosastolla on lainattavissa myös pieni kokoelma ukrainankielistä lastenkirjallisuutta.

Kuva Michael Jahn Pixabay