Tuukkanen, Anja Marketta

marketta Tuukkanen

(o.s. Björkman, ent. Virén)

Luonnehdinta

Mäntyharjulainen Marketta Tuukkanen on toiminut lähes puoli vuosisataa lehtien avustajana ja julkaissut eläkevuosinaan kolme kirjaa. Hänen runonsa ovat hetken tunnelmia arkisista asioista. Historiallisessa romaanissaan Tuukkanen yhdistää Mäntyharjun maisemiin faktaa ja fiktiota.

 

Faktaa

Marketta Tuukkanen syntyi 7.5.1925 Juvalla kahdeksanlapsiseen perheeseen. Kansakoulun hän kävi Hiirolssa Alamaan kansakoulussa ja jatkokoulun Mäntyharjussa. Sen jälkeen Marketta Tuukkanen hankki Loimaan maamieskouluissa maaoja kotitalousneuvojan koulutuksen. Sota-aikana hän toimi väliaikaisena kansakoulun opettajana viisi vuotta ja myös kerhoneuvojana 1940-luvulla. Tuukkanen on asunut useilla eri paikankunnilla ja toiminut monenlaisissa tehtävissä, mm. emäntänä ja toimistonhoitajana. Kuusikymmentäluvulta saakka Marketta Tuukkanen on ollut eri lehtien avustajana ja pitkään myös matkailuoppaana. Kirjoittamisen lisäksi hän harrastaa mm. käsitöitä ja lausuntaa.

Marketta Tuukkanen on leski ja asuu nykyään Mäntyharjussa.

 

Kirjailijaura

Jo kansakouluaikana Marketta kirjoitti runoja ja lausui koulun juhlissa. Hänen aineitaan luettiin usein ääneen. Äiti ja opettaja antoivat Marketalle kirjoja luettavaksi. Tyttö luki mm. Mika Waltarin ja Hilja Haahden teoksia. Myöhemmin hänen mielikirjailijoitaan ovat olleet mm. Laila Hirvisaari ja Raija Oranen. Runoilijoista Aila Meriluoto, Eino Leino ja Aale Tynni ovat olleet hänelle tärkeitä. Näiden runoja hän on myös esittänyt eri tilaisuuksissa. Omia runojaan Marketta Tuukkanen alkoi julkaista paikallislehdissä, ensimmäisen 14-vuotiaana. Toimiessaan lehtiavustajana hän sai lehtien toimitussihteereiltä opastusta kirjoittamiseen. Marketta Tuukkanen on käynyt myös joitain kirjoittajakursseja ja hänen ateljeekriitikoitaan ovat olleet mm. Juha Vallin ja Mari Mörö. Karisto antoi aikanaan myönteistä palautetta Marketta Tuukkasen teksteistä, mutta ei kuitenkaan julkaissut niitä. Niinpä hän ryhtyi itse julkaisemaan omia runojaan. Esikoiskokoelma Vieläkin innostun vähästä ilmestyi 1991. Tuukkasen kolmas julkaisu on Mäntyharjun oloja vuosina 1900 -1918 kuvaava historiallinen romaani Kasakan morsian (2001).

 

Tuotanto ja muut saavutukset

Vieläkin innostun vähästä. Runokirja. Omakustanne 1991.

Sanon sen näin. Runokirja. Omakustanne 1994.

Kasakan morsian. Romaani. Omakustanne 2001.

Lehtijuttuja, kolumneja; runoja antologioissa.

Kulttuuriapuraha Mäntyharjun kulttuurilautakunnalta 2001.

 

Motto

Kannattaa yrittää ja yrittää. Kyllä se siitä!

 

Lähdetiedot

Kirjehaastattelu 2009.