Salakka, Esko Ensio

Luonnehdinta

Esko Salakka on pitkänlinjan metsäalan ammattilainen, jonka teksteistä näkyy alan asiantuntijuus, mutta myös rakkaus luontoon. Vaivatta Salakka liikkuu luonnossa, mutta kohtaa myös ihmiset ja näitten pyrkimykset. Säämingin ja Punkaharjun maisemat ja kylät antavat paikan hänen romaaniensa tapahtumille.

Faktaa

Esko Salakka syntyi Säämingissä metsätyömiehen perheen vanhimpana lapsena 12.6.1924. Hän kävi Ruhvanan kansakoulun hyvin arvosanoin ja jatkoi koulunkäyntiä Parikkalan yhteiskoulussa. Taloudellisista syistä oppikoulunkäynti piti kuitenkin lopettaa ja lähteä savottatöihin. Iän ja taitojen karttuessa Esko Salakka pääsi harjoittelijaksi metsäyhtiöön. Pian osaava nuori mies sai työnjohtajan paikan. Myöhemmin Salakka siirtyi metsän ostomieheksi, jossa tehtävässä hän oli eläkkeelle siirtymiseen saakka. Puoli vuosisataa metsäalan eri tehtävissä teki niin metsäympäristön kuin alan työtehtävät ja muutokset hyvin tutuiksi. Salakasta oli tullut metsien mies. Tätä metsäluonnon läheisyyttä täydentävät vielä hänen harrastuksensakin, joita ovat olleet riistanhoito, hirvenhiihto, metsästys ja kalastus.

Nuorena miehenä Esko Salakka muutti Punkaharjulle. Hän avioitui ja hänellä on kaksi tytärtä. Nykyään hän asuu vaimonsa Elman kanssa Punkaharjun Putikossa.

Kirjailijaura

Pikkupojasta saakka Esko Salakka luki kirjoja. Hänen mielikirjailijoitaan olivat Veikko Huovinen ja Ilmari Kianto. Myöhemmin mielikirjallisuutta ovat olleet Kalle Päätalon, Sirkka Laineen ja Väinö Linnan teokset.

Kirjoittamisharrastuksen Esko Salakka aloitti vasta eläkkeelle päästyään. Hän koki että kirjoittamien on hyvää terapiaa ikääntyvälle eränkävijälle. Salakka kävi Sirkka Laineen kirjoittajakurssin ja alkoi kirjoittaa parhaiten tuntemastaan aihealueesta eli metsäluonnosta ja siihen liittyvistä aiheista. Esko Salakan kirjallisina tukihenkilöinä toimivat Tiina Strandén, Seppo Korpelainen ja Veijo Tidenberg. Myös omat lapset kannustivat kirjoittajan uralla eteenpäin. Esko Salakan ensimmäinen kirjallinen tuote oli Puruvesi-lehdessä julkaistu jahtiseuruetarina vuonna 2005. Samana vuonna ilmestyi hänen esikoisteoksensa Suvisavotta. Sen jälkeen hän on julkaissut vielä kaksi muuta romaania ja työn alla on jo seuraava. Teoksissaan Salakka kuvaa metsiä ja metsäluontoa, mutta myös ihmistä, hänen rehellisyyttään ja peräänantamattomuuttaan.

Tuotanto ja muut saavutukset

Suvisavotta. Romaani. Suomen Uittoperinneyhdistys 2005.

Rintarossi. Romaani. CS-group oy 2007.

Jänkäpolku. Romaani. CS-group oy 2008.

Apuraha Metsämiesten säätiöltä 2007.

Apuraha Metsämiesten säätiöltä 2008.

Motto

Älä tuomitse, ennen kuin olet saanut totuuden selville.

Lähdetiedot

Kirjehaastattelu 2009.