Rönkä, Jouko Juhani

Luonnehdinta

Mikkelissä pitkään asunut Jouko Rönkä kuvaa proosateoksissaan satiirin ja huumorin keinoin erilaisia ihmiskohtaloita sodanjälkeisessä Suomessa. Vaikka hänen teoksissaan on paljon mielikuvitusta, savolaisuus ja eritoten eteläsavolaiset ihmiset, elämäntapa ja miljöö vilahtelevat niissä tuon tuostakin.

 

Faktaa

Jouko Rönkä syntyi mökinpoikana Iisalmen maalaiskunnassa 13.6.1933. Lapsuutensa ja nuoruutensa hän vietti Iisalmessa. Hän valmistui agrologiksi Hyvinkään Agrologiopistosta vuonna1957. Pääasiallisen elämäntyönsä hän teki kuitenkin pankinjohtajana Mikkelissä. Nykyään Rönkä asuu Helsingissä, mutta viettää vapaa-aikansa Kangasniemellä. Hän on naimisissa ja hänellä on neljä lasta ja yhdeksän lastenlasta. Jouko Rönkä harrastaa liikuntaa ja kalastusta.

 

Kirjailijaura

Jo nuorena Jouko Rönkä harrasti kirjallisuutta mm. nuorisoseuroissa ja Nuoren Voiman liitossa, sillä muuta tekemistä maalla ei juuri ollut. Hänen ensimmäisiä mielikirjailijoitaan oli Aapeli, jonka koko tuotannon hän luki innolla. Mika Waltarin Sinuhe egyptiläinen oli hänen lempikirjansa. Erityisesti mielikuvitus ja huumori kiinnostivat nuorta lukijaa. Myöhemmin hänen mielikirjailijoitaan ovat olleet mm. Pentti Haanpää ja Veikko Huovinen.

Työelämäaikana Jouko Rönkä kirjoitti pakinoita ja artikkeleita ammattilehtiin. Hän hankki myös kirjoittajakoulutusta Jyväskylän yliopistossa ja Oriveden opistossa. Hänen tekstiensä esilukijoita ovat olleet mm. Anne Ilves ja Pirkko Heikkinen. Vasta eläkkeelle jäätyään Jouko Rönkä ryhtyi todenteolla kirjoittamaan ja julkaisemaan tekstejään. Koska hänellä oli huonoja kokemuksia suurista kustantajista, hän perusti oman kustannusyhtiön Mallos-kustannuksen v.1997. Hänen ensimmäinen novellikokoelmansa Käärme ja kyyhkynen ilmestyi 1996. Sillä hän voitti Möllärimestari-palkinnon. Sen jälkeen hän on julkaissut kuusi kirjaa. Kirjojen teemoina ovat sodanjälkeisen Suomen rakentaminen ja 1990-luvun laman jäljet kehä kolmosen ulkopuolella. Kaunokirjallisin keinoin hän on kuvannut taustoja ja erilaisia ihmiskohtaloita. Keskeistä hänen teoksissaan on satiirin keinoin osoitettu ihmisten tyhmyys ja ahneus, mutta myös toivolle ja elämän tuomille yllätyksille on tilaa.

 

Tuotanto ja muut saavutukset

Käärme ja kyyhkynen. Novelleja. Omakustanne 1996.

Seisovan sahan omistajan poika. Novelleja. Mallos-kustannus 1998.

Ei-kenenkään-maa. Novelleja. Mallos-kustannus 2000.

Kukkomaha. Romaani. Pilot-kustannus oy 2001.

Pirunsilmä. Romaani. Mallos-kustannus 2003.

Pihtari. Romaani. Mallos-kustannus 2006.

Verenvaihtoviikot. Novelleja. Mallos-kustannus 2009.

Lehtijuttuja, pakinoita; mukana antologioissa.

Mikkelin Kirjoittajat ry:n jäsen.

Kannelmäen kirjallisuuspiirin jäsen.

Möllärimestari 1997 ja 2001.

 

Motto

Ei tätä elämää kannata ottaa liian vakavasti.

 

Lähdetiedot

Kirjehaastattelu 2009.

http://www.kolumbus.fi/jouko.ronka

http://www.taivalkoski.fi/paatalo-instituutti/mollari_1997.htm