Puhakainen, Hanna Elina

( o.s. Hoikka, nimim. Hanneli)

 

Luonnehdinta

Elina Puhakainen oli mikkeliläinen opettaja ja kunnallispoliitikko, joka kirjoitti erityisesti lapsille ja nuorille. Lehtipakinoitsijana hän tuli tunnetuksi myös aikuisten keskuudessa. Hän kirjoitti muun muassa lastenkodin ja sisäoppilaitoksen elämästä.

Faktaa

Elina Puhakainen syntyi opettajaperheeseen Uukuniemellä 17.8.1915. Hän kävi keskikoulun ja kansanopiston.  Kun hänen opettajaisänsä Väinö Hoikka kuoli, tytär toimi vuodesta 1938 alkaen epäpätevänä sijaisopettajana useilla paikkakunnilla, mm. Juvalla, Puumalassa ja Mikkelissä. Hän työskenteli myös Parikanniemen orpokodin johtajana, vakuutusvirkailijana, Kotikasvatusyhdistyksessä sekä Mikkelin kaupungin kunnallispolitiikassa. Puhakainen oli kirjastolautakunnan jäsen vuosina 1967 – 1972.

Elina Puhakainen tapasi tulevan miehensä Eino Puhakaisen jo 15-vuotiaana kansankorkeakoulussa. He avioituivat vuonna 1938 ja perheeseen syntyi viisi lasta. Elina Puhakainen harrasti mm. akvarellimaalausta ja lyijykynäpiirroksia. Erityisesti hän kuvasi lapsia.

Elina Puhakainen kuoli 8.1.1996 Mikkelissä.

 

Kirjailijaura

Mikkelissä asuessaan Elina Puhakainen kirjoitti kolme nuorten romaania. Lisäksi hän kirjoitti näytelmiä, joita esitettiin Mikkelin kansalaisopiston näytelmäpiirissä ja Mikkelin Teatterissa. Elina Puhakaisen lehtijuttuja ja pakinoita julkaistiin monissa lehdissä, mm. Länsi-Savossa, Yhteishyvässä ja Kotimaassa.

 

Tuotanto ja muut saavutukset

Rentulin kaarisilta. Nuortenromaani. Kuva ja Sana 1960.

Merja etsii elämää. Nuortenromaani. Kuva ja Sana 1961.

Merjan maskotti. Nuortenromaani. Kuva ja Sana 1962.

Musta taulu. Näytelmä. Kulttuurityön Keskus 1963.

Kivisakastin morsian. Näytelmä.

Kullervon surma. Näytelmä.

Lisäksi runoja, satuja, pienoisnäytelmiä, pakinoita, novelleja, aamuhartauksia.

 

Motto

Niin kuin ovat päiväsi, niin ovat voimasi.

 

Lähdetiedot

Suomen kirjailijat 1945 – 1980. SKS 1985, s. 524.

Mikkelin kaupunginkirjaston ja Länsi-Savon antamat tiedot.

Raija Olssonin antamat tiedot.