Kokoelmat ja tiedonhaku
Tarinat, taidot ja tiedot käyttöösi
Mikkelin seutukirjaston kokoelma koostuu noin 350 000 teoksesta. Kirjojen lisäksi kokoelmassa on esineitä, musiikkiaineistoja, elokuvia, äänikirjoja, lehtiä, pelejä, elektronisia aineistoja, kielikursseja ja erityisryhmien aineistoja.
E-aineistot
Etsitkö kirjaston tarjoamia e-aineistoja (lehtiä, kirjoja, tietokantoja)?
Tietoa kokoelmastamme
Kirjastolle on laadittu kokoelmapolitiikka, joka kuvaa kokoelmia, aineiston valintaa, varastointia ja poistamista. Lisäksi se antaa tietoa kirjaston kokoelmista ja niihin liittyvistä periaatteista asiakkaille, sidosryhmille ja päättäjille.
Kirjastolle voi esittää hankintatoiveita. Uutuusluetteloita ei enää julkaista vaan uuteen hankittuun aineistoon pääset tutustumaan verkkokirjasto Lumme-Finnan kautta (valikossa ”Uutuudet” tai tästä linkistä.)
Kirjat ja muu aineisto on järjestetty hyllyihin aiheen mukaan numeroituihin luokkiin. Jos olet kiinnostunut tietystä aiheesta, voit tarkistaa luokan numeron Yleisten kirjastojen luokitusjärjestelmästä. Hyllyssä aineisto on yleensä tekijän sukunimen mukaan aakkostettuna. Jos kirjalla on toimittaja tai enemmän kuin kolme tekijää, se on hyllyssä kirjan nimen mukaan.
Tietopalvelua ja lukuvinkkejä
Kaikissa pisteissämme autetaan tarvittaessa aineiston varaamisessa, etsimisessä sekä neuvotaan kirjaston ja hakuohjelmien käytössä. Apua saa myös omatoimiseen tiedonhakuun sekä tarvittaessa kaukolainatilausten tekemisessä. Tiedonhakua opetetaan ryhmille, mutta omatoimiseen tiedonhakuun saat apuja tältä sivulta Tiedonhaku ja tietokannat. Voit myös lähettää kysymyksen Kysy kirjastonhoitajalta -etätietopalveluun.
Kirjaston henkilökunnalta voi kysyä myös lukuvinkkejä. Hyllyjen välissä tapahtuvan neuvonnan lisäksi kirjastolaisia voi pyytää vinkkaamaan erilaisille ryhmille. Kannattaa tutustua myös Kirjasampo.fi-palveluun, josta löytyy paljon lukuvinkkejä sekä tietoa kirjailijoista ja kirjallisuudesta.
Kokoelmat pähkinänkuoressa
Kokoelmistamme löytyy:
- tieto- ja kaunokirjallisuutta suomeksi ja muilla kielillä
- isotekstisiä kirjoja
- selkokirjoja
- äänikirjoja ja kuunnelmia cd- tai mp3-levyillä
- kielikursseja
- esineitä
- dvd- ja blu-ray -tallenteita
- konsolipelejä
- lautapelejä
- musiikkia, niin levyillä kuin nuotteinakin
Aikuistenosastolla kaunokirjallisuudesta (84.2) on omiin hyllyihin erotettu jännitys-, spekulatiivinen fiktio (tieteis-, kauhu- ja fantasiakirjallisuus), erä- ja sotaromaanit sekä romantiikka. Novellit ovat pääkirjastolla muun kertomakirjallisuuden joukossa, mutta ne on merkitty keltaisella selkätarralla. Jos näet verkkokirjastohaussa niteen yhteydessä esimerkiksi Jännitys, tarkoittaa se sitä, että kirjan ”kotihylly” on jännityshylly. Erillistä kurssikirjahyllyä ei ole, vaan teokset löydät tietokirjahyllyistä.
Kielikurssit (äänite + kirja) on ryhmitelty perus-, keski- ja ylimmän tason paketeiksi.
Käsikirjastoon pääkirjastolle on sijoitettu eri alojen keskeisiä hakuteoksia, sanakirjoja, matrikkeleita, karttoja, koulutusoppaita ja -esitteitä sekä tilastoja. Käsikirjaston aineisto on pääsääntöisesti tarkoitettu käytettäväksi kirjaston tiloissa.