Nousiainen, Inka Annikka

Luonnehdinta

Juvalta kotoisin oleva kirjailija Inka Nousiainen on moniulotteinen ihmissuhteiden ja tunteiden kartoittaja, joka kirjoittaa sekä nuorille että aikuisille omaleimaisen herkällä tavallaan.  Hänet tunnetaan myös sävelteksteistään ja rock-lyriikastaan.

 

Faktaa

Inka Nousiainen syntyi Juvalla 10.3.1976 kolmilapsisen opettajaperheen kuopuksena. Lukion jälkeen hän opiskeli vuoden Oriveden opistossa. Sen jälkeen hän jatkoi opintojaan Tampereen yliopistossa pääaineenaan Suomen kirjallisuus. Filosofian maisteriksi hän valmistui 2002. Inka Nousiainen asuu nykyään Helsingissä ja elää kirjoittamisella. Kirjoittamisen ohella hän myös opettaa ja harrastaa elokuvia sekä liikuntaa. Ja keinumista.

 

Kirjailijaura

Lapsena Inkalle luettiin paljon. Hänen lempikirjansa oli Astrid Lindgrenin Ronja Ryövärintytär, joka oli täynnä vimmaa ja viisautta. Inka on kirjoittanut siitä saakka, kun oppi kirjoittamaan. Se on hänen tapansa olla olemassa. Pienenä hän kirjoitti runoja ja tarinoita. Ensimmäisen romaanikäsikirjoituksen hän kirjoitti 11-vuotiaana. Kolmetoistavuotiaana Inka alkoi kirjoittaa Kivinenkeliä, josta tuli hänen esikoisteoksensa. Se julkaistiin hänen ollessaan 17-vuotias (1993).

Oriveden opiston sanataiteen linja oli Inkan ensimmäinen kirjoittajakurssi ja merkittävä kokemus kirjailijan uralla.  Tärkeitä olivat ihmiset, jota uskoivat hänen teksteihinsä ja nykyään kirjoittavat ystävät, jotka jakavat samaa maailmaa.

Ideat kirjoihin tulevat ympäröivästä elämästä. Inka Nousiainen kirjoittaa kohtaamisista ja kohtaamattomuuksista, kaipuusta, rakkaudesta, isoista asioista pienten asioiden kautta.

” Ensin on alkukuva, jokin henkilöhahmo tai tilanne. Sen ympärille alkaa hahmottua muuta maailmaa  ja tarinaa. Siitä on itse kirjoitustyöhön pitkä matka. Kirjoitusprosessiin kuuluu taustatyötä, hauduttelua, epämääräisiä hahmotelmia ja useita versioita. Myös säännöllisin väliajoin varmuus siitä, ettei mistään tule ikinä mitään. Onneksi vastapainoksi homma välillä sujuu, ja silloin on maailmassa helppo hengittää”.

Tähän mennessä Inka Nousiainen on julkaissut kuusi romaania.

 

Tuotanto ja muut saavutukset

Kivienkeli. Nuortenromaani. Otava 1993.

Kiinalaiset kengät. Nuortenromaani. Otava 1996.

Seitti. Romaani. Otava 1998.

Kaksi kevättä. Romaani. Otava 2001.

Karkkiautomaatti. Romaani. Otava 2003.

Arvaa ketä ajattelen. Romaani. WSOY 2007.

Laulujen sanoituksia mm. Stellalle.

Juvan kunnan kulttuuripalkinto1994.

Topelius-palkinto 1994.

Savonia-palkinto 1997.

Topelius-palkinto 1997.

Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinto 2002.

Suomen Kirjailijaliiton jäsen.

 

Motto

Kirjoitan koska en tiedä.

 

Lähdetiedot

Kirjehaastattelu 2009.

Sähköpostihaastattelu ja tietojenkeruu / Jenni Liukkonen, Mikkelin lyseo 2008.

http://www.wsoy.fi/index

http://www.stellankoti.net/index

http://www.tampere.fi/kirjasto/pirkanmaankirjailijat/nousiainen

http://mikaeli.mikkeliamk.fi/mikaeli/arkisto/kulttuuri/inkanousiainen

http://fi.wikipedia.org/wiki/Inka_Nousiainen

http://www.viestintaliitto.fi/kirjatyo/2007/06/muut/takasivuhenkilo.html