Kauhanen, Maija-Leena

Luonnehdinta

Jäppiläläinen Maija Kauhanen kirjoittaa arjen asioista erityisesti maaseudun näkökulmasta ja omista kokemuksistaan. Vaikka aiheet voivat olla raskaitakin, hän kirjoittaa niistä huumorilla ja lämmöllä.

 

Faktaa

Jäppiläläinen Maija Kauhanen syntyi 5.6.1935 maanviljelijäperheen kuudentena ja nuorimpana lapsena. Hän kävi kansakoulun ja keskikoulun. Hän on työskennellyt sekä pankkivirkailijana että maatilanemäntänä lypsykarjatilalla. Maija Kauhasella on neljä lasta ja kahdeksan lastenlasta. Lukemisen ja kirjoittamisen rinnalla hänen harrastuksenaan on kuorolaulu.

 

Kirjailijaura

Jo kansakouluaikana Maija luki paljon, mm. Anna- ja Helena-kirjasarjoja, Juhani Ahon kirjoja sekä satuja. Myöhemmin hänen mielikirjailijoitaan ovat olleet Eeva Kilpi, Aila Meriluoto, Eeva Heilala ja Merette Mazzarella. Maija Kauhasen oma kirjoittajaura alkoi 1970-luvulla, kun hän osallistui paikallislehden pakinakilpailuun. Sen jälkeen hän kirjoitti emännän työhön liittyvistä aiheista pakinoita Koti-lehteen. Vakava sairastuminen ja halvaantuminen pakottivat Maija Kauhasen luopumaan emännän työstään. Hän ryhtyi kirjoittamaan omakohtaisista kokemuksistaan, joita julkaisi mm. Afasia-lehdessä. Lopulta näistä kirjoituksista syntyi hänen esikoisteoksensa Elämässä kiinni (1997). Siitä alkoi hänen kirjallinen uransa. Maija kävi kirjoittajakurssilla ja sai ohjausta mm. Pentti Ruohoselta, Mari Möröltä ja Liisa Enwaldilta. Nämä auttoivat häntä kirjoittamisen saralla eteenpäin. Tähän mennessä teokset ovat olleet proosaa, mutta seuraavana on tulossa omaelämäkerrallinen runokokoelma.

 

Tuotanto ja muut saavutukset

Kokemukseni terveydenhuollosta. Nimim. Lentokyvytön. Pro Nursing ry 1994.

Elämässä kiinni. Omaelämäkerrallinen sairauskertomus. Omakustanne 1997.

Emännän käsissä ja askelissa. Pakinakokoelma. Omakustanne 2002.

Mummoja runottaa. Runoja ajasta ja elämästä.Yhdessä Liisa Hukkasen kanssa. Omakustanne 2009.

Pakinoita ja lehtijuttuja.

Kaksi palkintoa kirjoituskilpailuista.

Pieksämäen Kirjoittajat ry:n jäsen.

Suomen Elämäntarinayhdistys ry:n jäsen.

 

Motto

Ennen kuolemaa jokaisen on jätettävä jälkensä.

 

Lähdetiedot

Kirjehaastattelu 2009.