Huhtanen, Urpo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Luonnehdinta

Urpo Huhtanen on eteläsavolainen graafinen taiteilija ja kirjojen suunnittelija. Hän on myös itse kirjoittanut neljä kirjaa, jotka värittävät lukijoille Lapin erämaita, eksotiikkaa ja paikallista elämää.

 

Faktaa

Urpo Huhtanen syntyi 6.8.1935 Nurmijärvellä. Hän kävi Taideteollisuusopiston Ateneumissa ja teki varsinaisen elämäntyönsä WSOY:n taidegraafikkona vuosina 1960 -1976. Sen jälkeen hän ryhtyi freelanceriksi ja työskentelee edelleen kuvituksen parissa. Kirja ulkoasun suunnittelu alkaa aina tekstin lukemisesta, joten käsikirjoitusten lukeminen oli keskeinen osa Huhtasen työtä. Urpo Huhtanen on tehnyt yhdessä vaimonsa Pirkko Huhtasen kanssa kaksi lastenkirjaa.

Huhtanen on asunut eri puolilla Suomea pääkaupungista Inariin. Etelä–Savossa hänen kotipaikkakuntiaan ovat olleet Pieksämäki, Virtasalmi ja Haukivuori. Nykyään hän asuu Mäntyharjulla  ja on avoliitossa. Hän harrastaa erityisesti luontoa ja Lappia.

 

Kirjailijaura

Kirjat  kiinnostivat Urpo  Huhtasta jo lapsesta saakka, esim. Jules Verne ja Aleksis Kivi .Myöhemmin hänen mielikirjailijoitaan olivat mm. Mann, Marquez ja  Steinbeck. Paulaharjun kansatieteelliset kirjat olivat myös hänen mielikirjallisuuttaan. Urpo Huhtasen henkilökohtaisia kirjallisia ystäviä ovat olleet Juhani Peltonen, Erno Paasilinna ja Oiva Arvola.

Lapin värimaailma on kiehtonut Urpo Huhtasta erityisen paljon. Hän laajensi visuaalisen maailmansa tekstin maailmaksi. Hänen ensimmäinen Lappi-aiheinen teoksensa oli Lapinkorpi (1963). Teksteissään Huhtanen välittää Lapin arjen kaikessa ankaruudessaan mutta myös runollisuudessaan.

 

Tuotanto ja muut saavutukset

Lapinkorpi. Luontokirja. Yhdessä Mikko Kilven ja Martti Montosen kanssa. WSOY 1963.

Porovuosi. Luontokirja. WSOY 1970.

Pikkaotsa.Lastenkirja. Sanoma Oy 1983.

Tuuli kääntyy pohjoiseen. Luontokirja. WSOY 1988.

Kuvitustöitä lukuisiin teoksiin.

 

Apurahoja:

Suomen Kulttuurirahasto 1975.

Valtion taidetoimikunta 1978,1980,1981.

Mikkelin läänin taidetoimikunta 1981.

Mikkelin maakuntarahasto 1983.

Valtion 15-vuotinen apuraha 1985.

Valtion taiteilijaeläke 1995.

 

Motto

Elämän on kokemisen arvoinen.

 

Lähdetiedot

Kirjehaastattelu 2009.

http://mikaeli.mikkeliamk.FI/mikaeli/arkisto/kulttuuri/huhtanen/

http://www.reinorinne.com/omistukset/huhtanen.html