Häyrynen, Risto Kalevi

Luonnehdinta

Mikkeliläinen Risto Häyrynen on eläkkeellä oleva opettaja ja urheilumies. Hänen teoksissaan heijastuvat lämmöllä, joskus jopa itseironialla, höystettyinä niin hänen koulu- kuin urheiluelämänsä kokemukset. Myös eteläsavolaisuus ja paikallisuus näkyvät hänen teksteissään.

 

Faktaa

Risto Häyrynen syntyi 15.2.1939 mikkeliläisen ylikonduktöörin nelilapsiseen perheeseen.

Hän kävi kotikaupungissaan kansa- ja keskikoulun. Sen jälkeen hän hakeutui Heinolaan kansakoulunopettajaseminaariin. Opettajatyönsä lisäksi Risto Häyrynen on työskennellyt myös teollisuuden, liikenteen ja kaupan palveluksessa. Erityisesti urheilu ja liikunta ovat olleet hänen sydämenasioitaan. Hän on toiminut yleisurheiluvalmentajana ja harrastanut itse koko elämänsä kuntoilua sekä eläkkeelle jäätyään veteraaniurheilua.

Risto Häyrynen on ollut naimisissa vuodesta 1965 alkaen ja hänellä on kolme lasta ja viisi lastenlasta.

 

Kirjailijaura

Risto Häyrysen kirjoittajaura alkoi eriaiheisilla yleisönosastokirjoituksilla. Laajempia töitä hän ryhtyi tekemän vasta jäätyään eläkkeelle. Hän osallistui valtakunnalliseen kirjoituskilpailuun ja sijoittui siinä toiselle sijalle. Se innosti häntä kirjoittajana eteenpäin. Häyrynen kävi useita luovan kirjoittamisen kursseja, joilta hän sai lisäintoa ja varmuutta. Leena-vaimo ja kirjailijat Mari Mörö sekä Veli Ranta-Ojala ovat olleet hänen kirjallisia tukihenkilöitään. Häyrynen ihailee erityisesti kirjailija Jukka Parkkisen tyyliä. Ideat omiin kirjoihinsa Risto Häyrynen on saanut omasta kokemusmaailmastaan.

 

Tuotanto ja muut saavutukset

Kerran Kilpa-Veikko, aina Kilpa-Veikko. Mikkelin Kilpa-Veikkojen 100-vuotishistoriikki. Mikkelin Kilpa-Veikot ry 2002.

Jäljellä tulevaisuus. Elämäkerrallisia tarinoita. Omakustanne 2003

Unelmavuosi ja muita tarinoita. Omakustanne 2005.

Vuoden paras urheilija. Romaani. Omakustanne 2007.

Tekstejä antologioissa.

Artikkeleita ja matkakertomuksia monissa lehdissä, yleisönosastokirjoituksia.

 

Motto

Turhaa lukemista ei juuri ole.

 

Lähdetiedot:

Kirjehaastattelu 2009.