Ahvenainen, Arvi (Ahven)

( Vilho Arvid Ahvenainen; nimim. Ahven)

Luonnehdinta

Ristiinalainen Arvi Ahvenainen tunnetaan ennen kaikkea nimimerkillä Ahven. Hän oli riemastuttava pakinoitsija ja kynänkäyttäjä, joka kirjoitti mukaansatempaavasti lähes aiheesta kuin aiheesta.

Faktaa

Arvi Ahvenainen syntyi mäntyharjulaiseen maanviljelijäperheeseen 19.7.1908. Hän kävi Mikkelin yhteiskoulussa keskikoulun. Sen jälkeen hän aloitti metsäalan harjoittelun. Hakeutuminen metsäkouluun jäi sotien vuoksi. Sen jälkeen hän toimi metsätyönjohtajana mm. Vapolla ja Kaukas oy:ssä sekä puolustusvoimien palveluksessa. Sotilasarvoltaan Arvi Ahvenainen oli kapteeni evp. Hän oli naimisissa vuodesta 1948 alkaen ja asui Ristiinassa.

Arvi Ahvenainen kuoli vaikeaan sairauteen Lappeenrannassa 14.6.1982.

Kirjailijaura

Eläkeikäisenä Arvi Ahvenainen kirjoitti muutamia paikallishistoriallisia näytelmiä, mutta ennen kaikkea hänet tunnetaan pakinoitsijana. Yli kahdenkymmenen vuoden ajan vuosina 1960 – 1982 hän pakinoitsi nimimerkillä Ahven sanomalehti Länsi-Savossa. Hän kirjoitti pakinoita, jotka herättivät keskustelua. Hän oli samaan aikaan terävä ja satiirinen, mutta myös inhimillinen ja perinteisiä arvoja kunnioittava. Pakinoitsijana Arvi Ahvenaisella oli oivallinen taito kehitellä riemastuttavia sanaleikkejä, joihin kätkeytyi teräviä ajatuksia. Hän leikitteli kielen mahdollisuuksilla ja hänen pakinoitaan luettiin kuin iloista aapista. Länsi-Savo julkaisi hänen pakinoistaan kaksi pakinakokoelmaa 1970-luvulla.

Tuotanto ja muut saavutukset

Vapaata asiaa. Pakinakokoelma.Taitto ja kuv. Martti Poikolainen. Länsi-Savo 1970.

Pieni maailma. Pakinakokoelma. Länsi-Savo 1979.

Kolumneja, pakinoita, näytelmiä.

Lähdetiedot

Suomen kirjailijat 1945 – 1980, s. 28.

Ahvenelta pippuria. Länsi-Savo 1889 – 1989, s. 25.

Sanomalehti Länsi-Savon antamat tiedot.