Aalto, Pentti Albert

Luonnehdinta

Pentti Aalto oli rantasalmelainen kirjailija, joka syyllistyi elämänsä aikana viiteen henkirikokseen. Tuomioita istuessaan hän voitti vangeille järjestetyn kirjoituskilpailun kirjoituksellaan Pakkovanki. Hän kirjoitti avoimesti ja rehellisesti siitä, mistä parhaiten tiesi eli rikollisen urasta.

 

Faktaa

Pentti Aalto syntyi 28.12.1920 Rantasalmella metsätyönjohtajaperheeseen. Hän kävi keskikoulun, mutta joutui jo varhain rikolliselle uralle. Viimeisen henkirikoksensa Pentti Aalto teki noin 80-vuotiaana. Sen jälkeen hänet eristettiin dementoitumisen vuoksi syyntakeettomana kriminaalipotilaana Niuvannimen sairaalaan.

Pentti Aalto kuoli 3.9.2008.

 

Kirjailijaura

Pentti Aalto voitti Marraskuun Liikkeen vangeille vuonna 1969 järjestämän kirjoituskilpailun romaanillaan Pakkovanki. Kirja julkaistiin kaupallisesti seuraavana vuonna. Romaani on totuuspohjainen dokumentti elämästä, joka johtaa rikolliselle uralle. Se on myös armottoman paljastava kuvaus raadollisista vankilaoloista ja elämästä muurien sisällä.

Heti kirjan ilmestymisen aikoihin Pentti Aalto kirjoitti yhdessä Jouko Marttisen kanssa kuunnelman Kirje vankilasta. Sen jälkeen Aalto jatkoi yksin kirjallista uraansa kirjoittaen mm. toisen kuunnelman ja aikuisten sekä nuorten romaanin. Hänen viimeinen romaaninsa Siilin suudelma on vuodelta 1980.

Sen jälkeenkin Aalto jatkoi vankilakierteestään huolimatta kirjallista uraansa. Vielä 1990-luvun alussa hän kirjoitti Alibi-lehteen vankilassa tapahtuvista itsemurhista sekä Kyllikki Saaren ja Tulilahden murhatapauksista.

 

Tuotanto ja muut saavutukset

Pakkolaitosvanki. Romaani. Tammi 1970.

Matkalla johonkin. Romaani ammattipelureista. Karisto1973.

Pari myttyä. Radiokuunnelma. 1976.

Kirje vankilasta.Yhdessä Jouko Marttisen kanssa. Radiokuunnelma.1970.

Siilin suudelma. Nuorten romaani. Librum 1980.

Artikkeleita Alibi-lehdessä.

 

Lähdetiedot

Suomen kirjailijat 1945 – 1980. SKS 1985, s.13.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Pentti_ Aalto

http://lupaki.blogspot.com/2008/12/pakkolaitosvanki-pentti-aalto.html

www.savonlinna.fi/kirjasto/LehtoNet/Aalto.htm