Aalto, Kauko Emil

Luonnehdinta

Kauko Aalto on pitkän linjan runoilija ja aforistikko. Koulu-uransa ohella hän on julkaissut runoja ja proosaa, joissa hän käsittelee erityisesti ihmissuhteita ja yhteiskunnallista epäoikeudenmukaisuutta. Kauko Aallon mielestä on asioita, joita on vain aivan pakko ajatella ja ajatuksia, jotka on pakko kirjoittaa. On myös kirjoituksia jotka on pakko lukea.

Faktaa

Kauko Aalto syntyi Jämsässä 14.3.1934 työläisperheen poikana. Hän muutti työn perässä Pohjois-Savosta Juvalle ja on vuodesta 1998 alkaen asunut Mikkelissä. Kauko Aalto kävi Jämsän yhteiskoulun ja hakeutui sen jälkeen Jyväskylän kasvatusopilliseen korkeakouluun. Hän valmistui sieltä kansakoulunopettajaksi vuonna 1957. Kauko Aalto teki elämäntyönsä kansakoulun ja myöhemmin peruskoulun johtajana yhteensä 37 vuotta.

Ensimmäisestä avioliitosta hänellä on neljä aikuista lasta. Vuodesta 1998 alkaen hän on ollut avoliitossa, josta on yksi alaikäinen poika.

Kauko Aallon pääharrastus on kirjoittamisen ohella ollut kevyt musiikki. Hän on toiminut tanssimuusikkona, kehittänyt bänditoimintaa ja säveltänyt sekä sovittanut musiikkia.

Kirjailijaura

Kauko oppi lukemaan viisivuotiaana ja ahmi lapsena Jämsän kunnankirjaston kirjoja. Vanhemmat olivat aktiivisia ja kannustavia. Yhdeksänvuotislahja Välskärin kertomukset avasi tien kirjojen maailmaan. Jämsän yhteiskoulussa Kaukon luokkakavereita olivat mm. Jukka Virtanen ja Aarne Tanninen. Kirjallisuus oli tuossa poikaporukassa arvossaan. Eino Leino ja Kaarlo Sarkia olivat nuoren Kauko Aallon suosikkirunoilijoita, myöhemmin myös Paavo Haavikko. Romaanikirjailijoista ehdoton suosikki oli Franz Kafkan ohella Sandemose. Myös William Goldingin Kärpästen herra teki nuorukaiseen lähtemättömän vaikutuksen.

Kauko Aalto kirjoitti runoja jo koulupoikana. Vuonna 1960 hän voitti J.H. Erkon kirjoituskilpailun runosarjan. Vuonna 1963 Tammi julkaisi hänen esikoisromaaninsa Mies ja myllynkivi. Hänellä oli sivustatukenaan sellaisia nimekkäitä kirjailijoita kuin Olavi Siippainen, Tuomas Anhava ja Jouko Tyyri. Myös kustannusyhtiö Tammen Matti Suurpäällä oli suuri vaikutus kirjailijauran käynnistymiseen.

Aiheet ja ideat Kauko Aalto saa elävästä elämästä. Hänellä on palava halu kirjoittaa yhteiskunnan  kahtia jakautumisesta ja yksilön ongelmista. Myös eroottisten ilmiöiden sanoiksi pukeminen on hänelle kirjallinen haaste.

Tuotanto ja muut saavutukset

Mies ja myllynkivi. Pienoisromaani, Tammi 1963.

Autokausi. Runoja. Tammi 1970.

Lumikki. Proosarunoteos. Itäkirja 1972.

Mukana myös monissa antologioissa, kolumnistina ja kirja-arvostelijana, mm. Kansan Uuutiset, Savon Sanomat, Juvan lehti.

J.H.Erkon kilpailun runosarjan voitto 1960.

Kirjastokorvausapuraha kaksi kertaa.

Ollut perustamassa kolmea kirjoittajayhdistystä ja ollut niiden johtokunnan jäsenenä.

Motto

Jos voi sanoa jotain kahdella sanalla, sitä ei pidä sanoa kolmella.

Lähdetiedot

Kirjehaastattelu 2009.

Suomen kirjailijat 1945 -1980. SKS 1985, s.13.

http://www.juwanet.org/kirjasto/gottlundinpuistikko/kirjallisuus/kauko.htm