E-lehdet, sanoma- ja aikakauslehdet, mikrofilmit

Kirjastoihin tilaamme sekä sanoma- että aikakauslehtiä eri kielillä. Lisäksi voit lukea e-lehtiä kirjaston verkossa joko omalta laitteelta tai kirjaston työasemilta. Laajin lehtivalikoima on pääkirjaston lehtilukusalissa. Pääkirjastoon  tilataan vuosittain noin 35 sanomalehteä ja 190 aikakauslehden vuosikertaa, lisäksi luettavana on lukuisia ilmaislehtiä. Aikakauslehtiä on myös musiikki- ja nuortenosastolla sekä lastenosastolla. Pääkirjastossa voit lukea joitakin vanhoja kotimaisia sanomalehtiä myös mikrofilmeiltä. Lähikirjastoissa voi lukea aikakauslehtien uusimpia numeroita sekä sanomalehtiä. Kaikki kirjaston eri toimipisteisiin tänä vuonna tilatut sanoma- ja aikakauslehdet löydät Mikkelin kirjastojen vuoden  2020 lehtiluettelosta. Sanomalehtiä ei voi lainata kotiin. Viimeisintä aikakauslehteä ei voi lainata. Laina-aika on 2 viikkoa. Kerrallaan lehtiä voi olla asiakkaalla lainassa enintään 50 kappaletta.
Lehtien säilytysajat
Lehtien säilytysajat voit tarkistaa lehtien varastointilistasta: Säilytettävät lehdet 2020.  Pääkirjastossa sanomalehtiä säilytetään 1 kk + kuluva kuukausi, paitsi Helsingin Sanomia ja Savon Sanomia 1 v + kuluva vuosi. Maakunnan paikallis- ja sanomalehdet säilytetään pysyvästi. Aikakauslehtien säilytysajat vaihtelevat.
Lehtiä verkossa
Voit lukea lehtiä myös internetin kautta.  eMagz -e-aikakauslehtipalvelu on nyt etäkäyttöinen! Kirjaudu kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla osoitteessa lumme.emagz.fi. Luettavissa on 32 suomenkielistä aikakauslehteä muun muassa Suomen kuvalehti, Tekniikan maailma, Seura, Anna, Deko ja Kotiliesi. Palvelu on käytettävissä myös kirjastojen asiakaskoneilla ja kirjaston verkkoon liitetyillä omilla laitteilla, jolloin lehtivalikoima on laajempi. Lehtiä pääsee lukemaan osoitteessa https://lumme.emagz.fi/ Lumme-kirjastoissa käyvällä kirjastokortilla ja siihen kirjastosta saatavalla pin-koodilla. Pin-koodin tulee olla nelinumeroinen, pidemmät ja kirjainyhdistelmiä sisältävät pin-koodit eivät välttämättä toimi palvelussa. Palvelun yhtäaikaisten käyttäjien määrä on rajoitettu, joten jos lehti ei ensi yrityksellä ole vapaana, kannattaa yrittää uudelleen. Lukusessio katkeaa joko 15 min viimeisimmästä sivunkäännöstä tai viimeistään 1 h päästä. E-lehtiä ei voi varata eikä niistä mene myöhästymismaksuja. KIrjastoidemme asiakastyöasemilla sekä kirjaston verkossa on käytössä suomalainen sanomalehtipalvelu ePress, joka sisältää suomalaisia sanomalehtiä sekä eMagz, jossa luettavissa on suomalaisia aikakaus- ja iltapäivälehtiä. Näiden lisäksi verkosta löytyy vapaasti myös kotikoneelta käytettävä onlinenewspapers.com -portaali, jossa on tuhansia lehtilinkkejä. Historiallinen sanomalehtikirjasto avautuu myös kotikoneelta.
Tiedonhaku
Lehtiartikkeliviitteitä voit hakea ARTO- artikkeliviitetietokannasta. Asiasanahaussa apuna voit käyttää Finto-sanastoja.
Mikrofilmit
Mikrofilmeiltä voit lukea ja ottaa kopioita vanhemmista maakunnan sanoma- ja paikallislehdistä vahtimestarin ollessa paikalla klo 10-15. Lukulaite on pääkirjaston 2. kerroksessa. Kopiointi on maksullista. Mikrofilmiluettelo