Celia-kirjaston palvelut lukemisesteisille

Celia-kirjaston palveluja lukemisesteisille on saatavissa myös Mikkelin seutukirjaston kautta. Celia on saavutettavan kirjallisuuden asiantuntijakeskus, joka tukee yhdenvertaisuutta lukemisessa ja oppimisessa. Celian kirjoja voivat käyttää kaikki, joille tavallisen kirjan lukeminen on sairauden tai vamman tai vastaavan syyn vuoksi vaikeaa.

Celianet-verkkopalvelun äänikirjoja voi kuunnella ja kirjan sisältöä selata tietokoneohjelmalla tai mobiilisovelluksella. Valikoimassa on myös lasten- ja nuortenkirjallisuutta.

Celian CD-kirjakerhoja on yhteensä 12 suomenkielistä ja 8 ruotsinkielistä. Kullakin kerholla on tietty aihepiiri, kuten esimerkiksi jännitys, viihde- ja lukuromaanit, elämäkerrat ja historia tai matkakirjat. Jokaisesta kerhosta voi saada Celiasta yhden kirjan kuussa maksutta kotiin lähetettynä. Kerhoja voi valita enintään viisi, jolloin voi saada enintään viisi CD-levyä kuussa. Levyjä ei palauteta, vaan asiakas sitoutuu hävittämään ne sitten kun niille ei enää ole tarvetta.

Celianet-palvelun käyttäjäksi tai Celian CD-kirjakerholaiseksi rekisteröintiä varten varataan aika kirjastolle. Ajanvarauksen voi tehdä ottamalla yhteyttä neuvontaan  puh.  050 311 7481,  tietopalvelu@sivistys.mikkeli.fi.

Rekisteröinti voidaan tehdä myös valtakirjan perusteella tai alle 15-vuotiaan lapsen puolesta. Myös oppilaitokset voivat tehdä rekisteröintejä oppilailleen, ks. Celian verkkosivu.  Lukemisesteestä ei tarvitse olla todistusta. Lisätietoja voi kysyä kirjastosta ja niitä löytyy myös Celian verkkosivuilta.

Celianet-äänikirjapalvelun ja Celian CD-kirjakerhojen lisäksi pääkirjastolla sekä Ristiinan ja Suomenniemen kirjastoissa on lainattavissa valikoima Celia-CD-äänikirjoja kirjastokortilla. Myös muiden Lumme-kirjastojen Celia-CD-levyt ovat lukemisesteisten käytettävissä. Lukemisesteiset henkilöt voivat lainata niitä em. kirjastojen Celia-hyllyistä tai varata Lumme-verkkokirjastosta tavallisella kirjastokortilla. Sekä hyllyihin että Lumme-verkkokirjastoon on Celia-CD-levyjen kohdalle merkitty, että ne on tarkoitettu vain lukemisesteisille. Niiden varaamista tai lainaamista varten ei tarvitse rekisteröityä eikä ilmoittaa lukemisesteestä.

Celia tuottaa myös kaupallisten kustantamoiden oppikirjoja ääni-, DaisyTrio-, piste- ja e-kirjoiksi. Oppikirjat ovat maksutta lainattavissa ja kuunneltavissa Celianet-verkkopalvelun ja Pratsam Reader -sovelluksen kautta. Jokainen äänikirjoja käyttävä oppilas tarvitsee omat tunnukset äänikirjapalveluun. Ne voi saada koulusta tai kirjastosta.