Lampén, Ernst Adolf

Kuva: Hilda Lodin-Laitinen 1929 Otavan kuva-arkisto

( vsta 1936 Iso-Keisari Ernst)

Luonnehdinta

Ernst Lampén teki elämäntyönsä kieltenlehtorina, mutta hänet tunnetaan erityisesti savolaisuuden apostolina, matkailijana, humoristisena kirjailijana, lehtimiehenä ja vapaa-ajattelijana. Lampénin elämä ja toiminta sivuavat monella tavoin Savoa ja Rantasalmea, jossa hän vietti lapsuutensa. Hänen teksteistään huokuvat rehevä elämänilo ja arjen kommellukset, mutta myös julkaisuaikana radikaalit ajatukset.

Faktaa

Ernst Lampén syntyi Kuopiossa 1865, mutta muutti Rantasalmelle neljävuotiaana. Hänen isästään tuli Rantasalmen kirkkoherra ja äiti hoiti suurta taloutta ja yhdeksää lastaan, joista Ernst oli viides. Vaikka vanhemmat olivat muualta kotoisin ja perheen kotikielenä oli ruotsi, lapsuuden pappila ympäristöineen vaikutti voimakkaasti Ernstin elämään. Hänestä tuli Savon ja savolaisten vannoutunut ystävä ja puolestapuhuja. Poika lähetettiin koulutielle Kuopion suomenkieliseen lyseoon. Valmistuttuaan ylioppilaaksi vuonna 1883 Lampén ryhtyi opiskelemaan yliopistossa molempia äidinkieliään. Kielten lisäksi musiikista tuli hyvin keskeinen harrastus. Musiikillisen lahjakkuutensa Ernst peri äidiltään. Valmistuttuaan filosofian kandidaatiksi Ernst Lampén toimi kielten lehtorina Helsingin suomalaisessa lyseossa sekä laulunopettajana normaalilyseossa. Lisäksi hän toimitti matkailulehteä sekä Savotar- ja Lipeäkala-lehtiä. Matkustaminen niin Suomessa kuin ulkomailla oli hänen lempiharrastuksensa. Vuonna 1936 Lampén otti isänsä kotitilan Iso-Keisari –nimen omaksi nimekseen.

Lampén avioitui vuonna 1925 ja hänellä oli yksi poika sekä ottotytär. Lampén kuoli sydänkohtaukseen Helsingissä 2.4.1938.

Kirjailijaura

Koulupoikana Ernst asui Kuopiossa samassa koulukodissa Juhani Ahon kanssa. Hän ihaili Ahon kieltä ja ylipäätään suomen kieltä ja supisuomalaista kulttuuria. Valmistuttuaan opettajaksi kirjoittaminen nousi hänen keskeiseksi harrastuksekseen matkustelun ohella. Hän yhdisti lempiharrastuksensa, sillä hän halusi kirjoituksillaan saada suomalaiset tutustumaan omaan maahansa. Suuri osa hänen kirjoituksistaan liittyy matkoilla saatuihin kokemuksiin ja savolaisuuden tunnetuksi tekemiseen. Ernst Lampénin tuttavapiiriin kuului monia taiteilijoita ja kirjailijoita kuten Juhani Aho, Jean Sibelius, Eino Leino, L. Onerva ja Ilmari Kianto. Lampén antoi Kiannolle Iki-Kianto – lempinimen.

Myöhemmällä iällään Ernst Lampén ryhtyi julistajaksi ja maailmanparantajaksi. Hän oli vapaa-ajattelija ja suhtautui uskontoon kriittisesti. Persoonalliset kannanottonsa hän esitti usein huumorin avulla. Hän halusi kertoa reheviä, hauskoja juttuja ja tunsi parhaiten viihtyvänsä ”pyhän kevytmielisyyden” leimaavan savolaisen rahvaan parissa. Kolmekymmentäluvulla hänestä oli tullut aikansa humoristinen kulttuurihenkilö.

Tuotanto ja muut saavutukset

Lyseon viiden alimman luokan päättyvien kurssien tarkoituksesta ja suunnitelmasta. 1896.

Raamatun opetuksesta kouluissamme. Nuori Suomi1906.

Suomea ristiin rastiin. Otava 1917.

Suomea maitse ja meritse. Otava 1918.

Taivaallisia tarinoita. Otava 1918.

Meiltä ja muualta. Otava 1919.

Jäämeren hengessä. Gummerus 1921.

Pikakuvia Raja-Karjalasta. Otava 1922.

Gloria. Kokoelma kansojen pyhiä kertomuksia. Otava 1923.

Ilmari Kianto.1924.

Terve,Lukianos! Otava 1924.

Värmlannin matka. Suomalaisuutta vainuamassa Värmlannin metsissä. Otava 1925.

Kielipakinoita. Otava 1926.

Savolaisia sutkauksia ja letkauksia. Lampén et al. Savonseura 1929.

Pappilan lapset kertovat Rantasalmen muistojaan vuosilta 1863 – 1917. Ernst Lampén et al.. Otava 1929.

Sillien kimpussa Islannin vesillä. Elfvingin kalastuslaivueessa. Otava 1931.

Lieviä letkautuksia. Pakinoita. Otava 1932.

Suomea samoilemassa. Valikoima matkailupakinoita ja kulttuurikuvia. Otava 1934.

Savo ja savolaiset. Otava 1935.

Maailman kylillä ihmisiä tapaamassa. Otava 1936.

Kramer Anders, Päähänpistoja. Pilvilinna. Rak. ja suom. Ernst Lampen-Isokeisari. Kuv. Signe Hammarsten-Jansson.1938.

Rantasalmen kirjoittajayhdistys Ernesti on nimennyt itsensä Ernst Lampénin mukaan.

Lähdetiedot

Kilpi Mikko, Ernst Lampén, Iso-Keisari. Teoksessa Aleksis Kivestä Martti Merenmaahan. Suomalaisten kirjailijoiden elämäkertoja. WSOY 1954, s. 710 – 715.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Ernst_Lamp

http://www.rantasalmi.fi/palvelut/kirjasto/ernst_lampen/juuret_rantasalmella/