Oman aineiston digitointi

Digitointitila

Mikkelin pääkirjaston digitointipisteessä 2. kerroksessa voit omatoimisesti muuttaa VHS – videonauhoja DVD-levylle ja C-kasettien musiikkia tai puhetta digitaaliseen muotoon (DVD-/CD-levylle, muistitikulle) sekä skannata valokuvia, diakuvia ja negatiiveja.

Puumalan kirjastossa voi itsepalveluperiaatteella digitoida VHS -videonauhoja, lisätietoja puh. 044 794 5594.

Pääkirjastosta digitointiajan voi varata puhelimella puh. 050 311 7480 tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen kirjasto@sivistys.mikkeli.fi. Ensimmäiselle kerralle kirjastosta tulee mukaan opastaja.

Opastus

Digitointipisteessä voit itsenäisesti muuttaa valokuvat, diat, negatiivit, c-kasetit ja VHS-kasetit digitaaliseen muotoon. Käythän ilmoittautumassa musiikkiosastolla ennen kuin aloitat työskentelyn. Jos tarvitset opastusta digitointiin, voit varata ajan puhelimitse 050 311 7480 (kirjaston aukioloaikoina). Opastusta tarjotaan tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 10-15 välisellä ajalla ja vain VHS- ja dia-digitointiin.

Jos myöhästyt varaamastasi ajasta yli 15 min ilmoittamatta asiasta, varattu aika vapautetaan muiden asiakkaiden käyttöön. Lisätietoja digitoinnista tai opastuksen ajanvarauksesta voit kysyä asiakaspalvelun puhelinnumerosta 050 311 7480.

Jos osaat käyttää tietokonetta, osaat myös digitoida!

Käyttöaika ja varaukset

Digitointitila on avoinna kirjaston aukioloaikoina, lukuun ottamatta viimeistä puolta tuntia ennen kirjaston sulkeutumista.

Tilan voit varata 1-4 tunniksi kerrallaan. Yhtäaikaisesti voi olla voimassa kaksi varausta. Varaus peruuntuu, jos varaaja ei saavu 15 minuutin kuluessa varausajan alkamisesta.

Mitä mukaan, kun tulet digitoimaan?

Hallitset tietokoneen peruskäytön. Ota mukaan digitoitava materiaalisi ja tallentava DVD-levy, muistitikku ja/tai SD-kortti.

Suosittelemme uudelleenkirjoittavia +-rw-levyjä.

Muuta huomioitavaa

Huomaa, että esimerkiksi VHS-videokasetin polttaminen DVD-levylle tapahtuu ns. reaaliajassa eli 180 minuutin VHS-kasetin digitointi vie kolme tuntia – muista myös, että tallentavalle DVD-levylle mahtuu n. 2 tuntia videota. Lisäksi tarvitset aikaa DVD-levyn viimeistelemiseen. Tallennus tulee suunnitella siten, että digitointi on valmis puolta tuntia ennen kirjaston sulkemisaikaa.

Digitointipisteen laitteistolla voi tallentaa analogisen aineiston digitaaliseen muotoon. Tallenteet voi polttaa DVD-soittimella DVD-levylle tai CD-levylle. Vaihtoehtoisesti aineiston voi tallentaa tietokoneella esimerkiksi muistitikulle. Huomaa, että esimerkiksi VHS-videokasetin suora tallentaminen muistitikulle ei ole laitteistolla mahdollista.

Ääntä ja kuvaa voi myös editoida. Videokuvan editointiaika kannattaa varata erikseen, koska sekä varsinainen tallennus että editointi vievät runsaasti aikaa. Editointiin emme anna opastusta.

Aineiston väliaikainen tallentaminen työaseman kiintolevylle on sallittua. Tallenteet on kuitenkin poistettava kiintolevyltä varausajan päättyessä. Voit käyttää omia cd- tai DVD-levyjäsi tai muistitikkua tallentamista varten. Voit myös ostaa CD- tai DVD-levyn kirjastosta.

Tilan käyttö ei saa häiritä kirjaston muita asiakkaita. Tilaan ei saa viedä ruokia tai juomia. Näiden käyttösääntöjen rikkominen voi johtaa kirjaston it –palvelujen käyttökieltoon.

Vastuu

Digitointitila on tarkoitettu yli 15 -vuotiaille asiakkaille, joilla on lainausoikeus Mikkelin seutukirjastossa. Satunnaisille käyttäjille voidaan myöntää väliaikainen käyttöoikeus. Digitointilaitteiden käyttö on ilmaista.

Käyttäjä vastaa tietojensa salassa pysymisestä ja tiedostojen tallentamisesta. Käyttäjä sitoutuu ilmoittamaan viat ja ongelmat, joita hän on huomannut laitteistossa. Käyttäjä sitoutuu korvauksiin, jos laitteille tehdään tahallista vahinkoa tai ilkivaltaa sinä aikana, jolloin käyttäjä on varannut digitointipisteen laitteita.

Kirjasto ei vastaa asiakkaan töiden häviämisestä tai joutumisesta vääriin käsiin eikä laitteiden aiheuttamista vahingoista. Kirjasto ei vastaa vahingoista, joita kirjaston laitteilla voidaan aiheuttaa kolmannelle osapuolelle.

Tekijänoikeuskysymykset on myös huomioitava: käyttäjä voi tehdä omaan käyttöönsä varmuuskopion omistamastaan materiaalista. Tekijänoikeuden alaista materiaalia ei saa kopioida yleiseen jakeluun.