Digitoisitko vanhoja aineistojasi itse?

Voit pääkirjastossa  muuttaa VHS –videonauhoja ja C-kasettien musiikkia tai puhetta digitaaliseen muotoon sekä skannata valokuvia, diakuvia ja negatiiveja.

Jos osaat käyttää tietokonetta, osaat myös digitoida! Voit varata ajan etukäteen alkuopastukseen ja itsepalveludigitointiin  pääkirjastosta (2. krs) puh. 040 129 4232 tai 050 311 7480 tai 050 311 7481. Alkuopastusta peruskäyttöön on saatavilla pääsääntöisesti ma, to ja pe klo 10-15. 

 

 

Huom. kesä-elokuussa opastusta voidaan tarjoja harvemmin.

 

Opastusta saa vain varaamalla ajan viimeistään edellisenä päivänä kello 14 mennessä asiakaspalvelupisteistä. Maanantain opastusajat varattava jo edellisenä perjantaina.Varaus peruuntuu, jos varaaja ei saavu 10 minuutin kuluessa varausajan alkamisesta. Opastusta annetaan laitteiden käytössä.

Puumalan kirjastossa voi itsepalveluperiaatteella digitoida VHS -videonauhoja, lisätietoja puh. 044 794 5594.

 

Digitointitilan tarkoitus

Mikkelin kaupunginkirjaston pääkirjaston digitointipisteessä voit omatoimisesti muuttaa VHS –videonauhoja ja C-kasettien musiikkia tai puhetta digitaaliseen muotoon sekä skannata valokuvia, diakuvia ja negatiiveja. Digitointitila on tarkoitettu yli 15 -vuotiaille asiakkaille, joilla on lainausoikeus Mikkelin kaupunginkirjastossa. Satunnaisille käyttäjille voidaan myöntää väliaikainen käyttöoikeus (todista henkilöllisyys) Digitointilaitteiden käyttö on ilmaista.  

Opastus

Ensimmäisellä käyttökerralla saat opastuksen laitteiston peruskäytöstä. Sen jälkeen työskentelet omatoimisesti. Opastusaika varataan etukäteen pääkirjastosta puh. 040 129 4232 tai 050 311 7480 tai 050 311 7481. Opastusta on saatavilla ma, to ja pe klo 10-15.  Opastusaika on varattava viimeistään edellisenä päivänä kello 14 mennessä, maanantain ajat edellisenä perjantaina.

Opastusta  annetaan laitteiden käytössä – editointiohjelmiin tutustuminen on käyttäjän vastuulla.

Käyttöaika ja varaukset

Digitointitila on avoinna kirjaston aukioloaikoina, lukuun ottamatta viimeistä puolta tuntia ennen kirjaston sulkeutumista.

Tilan voit varata 1-4 tunniksi kerrallaan. Yhtäaikaisesti voi olla voimassa kolme varausta. Varaus peruuntuu, jos varaaja ei saavu 10 minuutin kuluessa varausajan alkamisesta. Digitointiajan voi varata pääkirjastolla käydessä tai puh.  040 129 4232 tai 050 311 7480 tai 050 311 7481. Käythän ilmoittautumassa  musiikkiosastolla ennen kuin aloitat työskentelyn.

Mitä mukaan, kun tulet digitoimaan?

Hallitset tietokoneen peruskäytön. Ota mukaan digitoitava materiaalisi ja tallentava DVD-levy, muistikku ja/tai SD-kortti.

Suosittelemme uudelleenkirjoittavia +-rw-levyjä.

Kirjastosta voi ostaa muistitikkuja ja tallentavia DVD-levyjä.

Muuta huomioitavaa

Huomaa, että esimerkiksi VHS-videokasetin polttaminen DVD-levylle tapahtuu ns. reaaliajassa eli 180 minuutin VHS-kasetin digitointi vie kolme tuntia – muista myös, että tallentavalle DVD-levylle mahtuu n. 2 tuntia videota. Lisäksi tarvitset aikaa DVD-levyn viimeistelemiseen. Tallennus tulee suunnitella siten, että digitointi on valmis puolta tuntia ennen kirjaston sulkemisaikaa.

Digitointipisteen laitteistolla voi tallentaa analogisen aineiston digitaaliseen muotoon. Tallenteet voi polttaa DVD-soittimella DVD-levylle tai CD-levylle. Vaihtoehtoisesti aineiston voi tallentaa tietokoneella esimerkiksi muistitikulle. Huomaa, että esimerkiksi VHS-videokasetin suora tallentaminen muistitikulle ei ole laitteistolla mahdollista.

Ääntä ja kuvaa voi myös editoida. Videokuvan editointiaika kannattaa varata erikseen, koska sekä varsinainen tallennus että editointi vievät runsaasti aikaa. Editointiin emme anna opastusta.

Aineiston väliaikainen tallentaminen työaseman kiintolevylle on sallittua. Tallenteet on kuitenkin poistettava kiintolevyltä varausajan päättyessä. Voit käyttää omia cd- tai DVD-levyjäsi tai muistitikkua tallentamista varten. Voit myös ostaa CD- tai DVD-levyn, tai muistitikun kirjastosta.

Tilan käyttö ei saa häiritä kirjaston muita asiakkaita. Tilaan ei saa viedä ruokia tai juomia. Näiden käyttösääntöjen rikkominen voi johtaa kirjaston it –palvelujen käyttökieltoon.

Suosittelemme uudelleenkirjoittavia +-rw-levyjä.

Kirjastosta voi ostaa muistitikkuja ja tallentavia DVD-levyjä.