Helmikuun kirjastoterveiset

KIRJASTO TIEDOTTAA

Jos sinulla oli tammikuun lopussa maksamattomia myöhästymismaksuja, kirjasto-ohjelma on asettanut sinut lainauskieltoon 1.2. alkaen.  Tämä estää verkkokirjastossa lainojen uusimisen ja varausten teon. Automaateilla lainauskielto estää omatoimilainauksen ja ohjaa asiakkaan ottamaan yhteyttä virkailijaan. Käyttösääntöjemme mukaan vanhat maksut on hoidettava vuosittain tammikuun loppuun mennessä. Maksut tulee hoitaa viimeistään seuraavalla kirjastokäynnillä. Mikäli uusiminen tai varauksen teko ei maksujen vuoksi onnistu, ole yhteydessä kirjastoosi.

Vain yksi kirjastokortti kaikkiin Lumme-kirjastoihin

Lumme-kirjastojen asiakkailla voi vuoden alusta lähtien olla voimassa vain yksi kirjastokortti. Jos kirjastokortteja on useampaan kirjastoon, asiakas voi vielä alkuvuonna valita minkä kirjaston kortin hän haluaa säilyttää. Asiakkuudet tullaan yhdistämään ohjelmallisesti 28.2.2017, jonka jälkeen tietokannassa on vain yksi kirjastokortti/asiakas.

Uuden eMags-palvelun kautta voit lukea kirjastoissamme kotimaisia e-aikakauslehtiä ja iltapäivälehtiä

Etelä-Savon  yleiset kirjastot tarjoavat uuden mahdollisuuden: eMags-lehtiä voi  lukea  kirjaston asiakasnettikoneilla  ja kirjaston langattomassa verkossa. Palveluportaalin osoite on www.emagz.fi, josta valitaan haluttu lehti ja numero. Valikoimassa on 20 kotimaista lehtinimekettä, ja jokaista nimekettä voi  samanaikaisesti lukea 5 eri käyttäjää. Ohjelma ilmoittaa, jos kaikki lukuoikeudet ovat käytössä.

KIRJASTOLLA TAPAHTUU

Osallistu Lainanpäiväkisaan! Kerro, mikä oli paras lukemasi lasten- tai nuortenkirja viime vuonna, tai vaikka ikinä.

Kilpailuun voit osallistua lähikirjastoissa ja pääkirjaston lastenosastolla. Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan kirjapalkinnot Lainanpäivänä 8.2.

Porot kuuluvat tuulelle-elokuva (40 min.) ma 6.2. klo 18 pääkirjaston Mikkeli-salissa

Saamelaisten kansallispäivänä 6. helmikuuta klo 18 kaupunginkirjaston Mikkeli-salissa esitetään Porot kuuluvat tuulelle (40 min). Yleisöllä on mahdollisuus tehdä kysymyksiä esityksen jälkeen. Dokumentin tekijätiimissä on ollut useita mikkeliläisiä: Harri Räisä (leikkaus), kuvaus Hamid Al-Sammarraee ja Heta Heiskanen ja Päivi Kapiainen-Heiskanen (käsikirjoitus ja ohjaus). Musiikin sävelsi Kalle Ylitalo. Elokuvan käänsi englanniksi Jaana Kuorinka ja käännöksen rahoitti AVEK. Dokumentti syntyi osana Koneen Säätiön rahoittamaa ja Lapin yliopiston koordinoimaa Saisiko olla ympäristökonfliktisoppaa? -hanketta. Vapaa pääsy. Teemapäivänä kirjastossa on esillä myös saamelaisaiheista kirjallisuutta ja musiikkia.

Koko kansa lukee 6.-26.2.2017

Helmikuussa kirjastot, Otava, Tammi ja Schildts & Söderströms tuovat e-lukemisen helppouden kaikkien ulottuville. Kolmen viikon ajan Riikka Pulkkisen Paras mahdollinen maailma, Merete Mazzarellan Solkattens år, K. K. Alongin Kevätuhrit, Maria Turtschaninoffin Maresi: krönikor från Röda klostret, Paula Norosen Supermarsu palaa tulevaisuuteen sekä Malin Klingenbergin ja Joanna Vikström Eklövin Den falska Bernice -teokset ovat luettavissa rajattomasti e-kirjastossa www.ellibslibrary.com/lumme. Kirjoja voi lukea helposti Ellibs-käyttöliittymässä samaan tapaan kuin avaisi nettisivun tai ne voi ladata omalle tietokoneelle, tabletille tai älypuhelimelle. Laina-ajoista ei tarvitse huolehtia, sillä kirjat palautuvat automaattisesti laina-ajan päätyttyä.

Muista ystävää - pääkirjastossa askarrellaan ystävänpäiväkortteja

Non stop- korttityöpaja on auki ma 6.2. klo 15-17, ti 7.2. klo 17-19 ja pe 10.2. klo 15-17. Mukana lisäksi e-kirjamaistatus. Tervetuloa!

Korttityöpajat ovat:

ma 6.2. klo 15-17 lastenosastolla

ti 7.2. klo 17-19 aikuistenosastolla

pe 10.2. klo 15-17 musiikki-/nuortenosastolla (yläkerta)

Kortin saat mukaasi myös animaationa jos haluat.

E-kirjamaistatuksessa tutustutaan kirjaston e-kirjavalikoimaan sekä Koko kansa lukee-kampanjan e-kirjavalikoimaan.

Tapahtuma on osa kansallista Mediataitoviikkoa sekä Koko kansa lukee-kampanjaa.

Hirvensalmen kirjastolla Ahkeralukija -palkitsemistilaisuus

Vuotuinen Pelastakaa Lapset ry:n ja kirjaston järjestämä Ahkeralukija -palkitsemistilaisuus pidetään Hirvensalmen kirjastossa 8.2.2017 klo 13.00. Tilaisuudessa palkitaan viidesluokkalainen tyttö ja poika Pelan lahjakortilla. Tervetuloa!

Sanataidepajat  7-12 -vuotiaille la 11.2. klo 12  pääkirjaston maakuntakokoelmahuoneessa 2.krs.  Vapaa pääsy. Ohjaajana sanataideohjaaja Noora Tähtinen. Ikäraja ohjeellinen. Sanataidepajoissa kurkataan kirjoihin, etsitään johtolankoja luovaan kirjoittamiseen ja kokeillaan erilaisia sanataiteen tuottamisen tapoja rennossa ja kannustavassa ilmapiirissä. Kesto n. 1 1/2 tuntia

Sanataidepajat  3-6 -vuotiaille la 11.2. klo 10  pääkirjaston maakuntakokoelmahuoneessa 2.krs.  Vapaa pääsy. Ohjaajana sanataideohjaaja Noora Tähtinen. Ikäraja ohjeellinen. Sanataidepajat koostuvat satutuokioista ja luovasta ilmaisusta eri taiteenlajien keinoin. Toiminnassa korostuvat elämyksellisyys ja vuorovaikutus, ilo ja leikkivä mieli. Kesto n. 45 minuuttia.

Lapsiperheiden Perinnepippalot pääkirjastolla 16.2. klo 17-19

Mm. robottilelujen kokoamista ja ohjelmointia, perinneleikkejä ja –lauluja, Teatteriteltassa nukketeatteria, Satumajassa kansansatuja yms. muuta mukavaa! Järjestäjänä Mikkelin lapsiperheverkosto

KIRJASTOLLA TAVATAAN

SATUTUNNIT

Pääkirjastolla satuillaan joka keskiviikko klo 9.30.

Satutuokio Lähemäen kirjastossa perjantaina 3.2. klo 9.30 alkaen

Mediasatutunti Haukivuoren kirjastossa to 16.2. klo 9.30 teemalla äänimaisema

Rantakylän kirjaston satutuokiot: satujen maailmaan uppoudutaan kevätkaudella perjantaina klo 9.30. Satutuokio on kerran kuukaudessa ja kestää noin puoli tuntia. Päivät ovat: 20.1. / 24.2. / 17.3. / 21.4. ja 19.5. Tervetuloa mukaan!

LUKUKOIRA

Haukivuoren kirjastossa lukukoira Aada tiistaisin klo 9-10

Pääkirjastossa to 23.2. lukukoira Peppi klo 17.30-18.30

AVOIN LAVA

Avoimelle lavalle otetaan esiintyjiä, ilmoittaudu verkkosivujen lomakkeen kautta tai käymällä musiikkikirjastopalveluissa paikan päällä!

LUKUPIIRIT

Pääkirjaston lukupiiri ti 14.2. klo 15. Helmikuun lukupiirin kirjana Laura Lindstedtin Oneiron eli paljon keskustelua herättänyt Finlandia-voittaja vuodelta 2015.

TAIDEMUSIIKKIKLUBI

Torstaina 9.2. klo 16.30-18.

TIETOTUNNIT

Tietotunneilla ke 22.2.2017 klo 10.30 ja 17.00 jatketaan tutustumista tabletteihin. Nyt tutkitaan tarkemmin sovelluksia: mitä sovellukset ovat ja miten niitä otetaan käyttöön. Esimerkkeinä muutamia yleisimpiä hyöty- ja viihdesovelluksia. Tunneilla on käytettävissä muutamia kirjaston iPad- ja Android-tabletteja, mutta voit ottaa mukaan myös oman laitteesi. Jos tuot oman laitteesi, muista ottaa mukaan myös sen käyttäjätunnukset ja salasanat (esim. Apple-ID). Tuntien sisältö on molemmilla kerroilla sama.Tervetuloa!

NÄYTTELYT JA VINKIT

Kuukausinäyttelyissä pääkirjastossa: 1.kerroksessa Salanimet ja nimimerkit- kaikki ei ole sitä miltä näyttää, kirjallisuudessakaan. Pääkirjaston aineistonäyttelyyn on kerätty kirjoja, jotka on kirjoitettu salanimellä tai nimimerkillä. Kirjoja voi lainata.

Seuraa meitä: Twitterissä Facebookissa Instagramissa Blogia