Tehdään yhdessä Lukemisen unelmavuosi 2019!

Suomalaisten lukutaito ja -harrastus on rapautumassa. Mikkelissä tehtiin valtuustoaloite, jossa nostettiin esiin tämä huoli ja ehdotettiin teemavuotta, jonka aikana erityisesti kiinnitettäisiin huomiota lukemisen tärkeyteen. Nyt on aika tarttua toimeen!

Lukemisen unelmavuosi 2019 on meidän kaikkien mikkeliläisten yhteinen kampanja lukemisen puolesta. Tarkoituksena on luoda iloa, innostusta ja yhdessäoloa lukemisen ympärille.

Teemavuosi toteutetaan kansainvälisesti tunnetulla, mutta Suomessa uudella one book, one community -menetelmällä. Toimintamallissa yhdistyvät lukemisharrastus ja yhteisöllisyys, ja menetelmän alle voidaan luontevasti kytkeä paljon erilaisia tapahtumia ja työtapoja. Menetelmän idea on nostaa lukeminen näkyväksi yhteisössä, luoda lukemisen esikuvia ja herättää ihmiset huomaamaan kaunokirjallisuuden kytkökset ympäröivään maailmaan ja sen mahdollisuudet ajatusten ja ideoiden kasvualustana.

Ideana on valita yksi kirja, jonka ympärille Lukemisen unelmavuosi muodostuu. Mikkelissä se on Emmi Itärannan Teemestarin kirja (Teos, 2012), ja kirjailija on lupautunut tulemaan kirjailijavierailulle Mikkeliin teemavuoden kunniaksi. Vuosi rytmitetään kirjasta nostettujen, mainiosti Mikkeliin sopivien neljän teeman (puhdas vesi, ystävyys, kierrätys ja muisti) avulla.

Miten lukeminen voisi näkyä myös Sinun työyhteisössäsi tai yhdistyksessäsi? Entä kirjasta nostetut teemat? Järjestetäänkö Suomen suurin teeseremonia, tulevaisuuspäivä koululaisille, retkiä puhtaaseen luontoomme, kirjailijavierailuita, elokuva- ja teatteriesityksiä? Luetaanko bussissa, junassa, lapsille ja ikäihmisille? Luetaanko ääneen, tietokirjoja, runoja, kaunokirjallisuutta – kuunnellaanko lukemista yhdessä? Kirjoitetaanko yhdessä kirja tai tehdäänkö video? Löydä oma lukuilosi ja tule mukaan, juuri omalla tavallasi!