Musiikkikirjastopalveluiden lehdet 2015

 

BASS PLAYER

Basisteille suunnattu erikoislehti. Sisältää henkilökuvia, haastatteluja, soitin- ja laitearviointeja. Lehdessä on myös runsaasti soitonopetusta: huippubasistien tyylianalyyseja, soolotranskriptioita sekä myös aloittelevalle basistille sopivia harjoituksia. Lehteä julkaistaan Yhdysvalloissa, joten paino on ehkä enemmän sikäläisellä musiikilla. Musiikkia käsitellään laidasta laitaan – painopiste on kuitenkin rockissa ja jazzissa.

BLUES NEWS

on Suomen vanhin blues-musiikkia käsittelevä julkaisu. Sen perusti jo vuonna 1968 Suomen Afroamerikkalaisen Musiikin Yhdistys SAMY ry (nykyisin Finnish Blues Society). Lehti on myös yksi maailman vanhimpia mustan populaarimusiikin julkaisuja. Blues ja musta musiikki käsitetään tässä laajasti: mukana on gospelia, soulia – joskus vähän jatsahtavampaakin musiikkia. Lisäksi mukaan on otettu myös valkoista musiikkia, kuten kantria, rock and rollia ja jopa vanhaa suomalaista iskelmää ja poppia. Sisältö koostuu pääasiassa laajoista henkilöhistoriallisista artikkeleista ja levyarvioinneista sekä haastatteluista ja uutispalstoista.

DOWNBEAT

Eräs maailman vanhimmista ja arvostetuimmista jazzlehdistä. Sisältää runsaasti laajoja ja syvälle meneviä muusikkohaastatteluja sekä levy- ja kirjallisuusarviointeja. Myös soitin- ja laitearvioita on jonkin verran. Lisäksi lehdessä on myös oppimateriaalia, esim. analyyseja tunnetuista jazzsooloista. Jazzkoulutusta seurataan muutenkin ja kannustetaan nuoria muusikoita. Loppukevennyksenä on kuuluisa Blindfold Test, jossa jazzmuusikko joutuu tunnistamaan oman soittimensa taitureita ja antamaan pisteitä.

FONTES ARTIS MUSICIAE

Lehti on kansainvälisen musiikkikirjastojen liiton (IAML – International Association of Music Libraries) julkaisema, jokseenkin satunnaisesti ilmestyvä julkaisu. Se on suunnattu lähinnä musiikkikirjastoissa työskenteleville ammattilaisille.

GRAMOPHONE

Iso-Britanniassa julkaistava, maailman kenties tunnetuin ja arvostetuin klassisen musiikin lehti. Se on myös maailman vanhin levytettyä musiikkia käsittelevä julkaisu – lähes yhtä vanha kuin levytetyn musiikin historia. Lehden keskeistä sisältöä ovat todella syvältä luotaavat, analyyttiset levy- ja kirja-arviot sekä laajat henkilöhaastattelut ja -historiikit. Myös laitearvioita on jonkin verran. Klassisen musiikin arviot on jaoteltu eri osiin,esim. oopperoille, orkesterimusiikille ja kamarimusiikille on varattu omat osionsa, joissa arvioita kirjoittavat oman alueensa asiantuntijat.

GUITAR PLAYER

Guitar Player on suunnattu ammatti- ja harrastajakitaristeille, erityisesti sähkökitaran soittajille. Painopiste on rockissa, jazzissa, kantrissa ja funk/soulissa – mutta jonkin verran esille pääsee myös klassinen ja muu akustinen kitaramusiikki.Sisältö koostuu uutisista, haastatteluista ja historiikeista sekä oppimateriaaleista ja soitin-/laitearvioinneista ja –testeistä. Erityisesti oppimateriaalit lyhyet analyysit ja laajemmatkin kokonaisuudet ovat usein lehden parasta antia. Jotkut voivat kokea häiritsevänä lehdessä ilmenevän soitin/laitefetisismin.

HIFIMAAILMA

Hifimaailma on hifiin ja muihin av-laitteisiin - kuten taulutelevisiot - keskittyvä, kuluttajavalistusta tarjoava julkaisu. Keskeistä sisältöä ovat laitearviot ja teknisiä ja sisustuksellisia ratkaisuja käsittelevät artikkelit. Näihin kuuluvat esim. kotiteatterin rakentaminen ja av-laitteiden oikea sijoitus ja mitoittaminen. Lehdessä on myös paljon testejä eri valmistajien vahvistimista, soittimista ja kaiuttimista ym. av-laitteista.

INFERNO

Inferno on kotimainen, heavy-musiikkiin keskittyvä lehti. Sisältönä on haastatteluja, uutisia ja levyarviointeja.

KEYBOARD

Keyboard on pianisteille ja – ehkä vielä enemmän – yleisesti kosketinsoittajille suunnattu lehti. Haastattelut, kalustoesittelyt/arviot ja varsinkin sekvensseri-, sampleri- ym. ohjelmistojen esittelyt vievät mainosten ohella leijonanosan lehden sisällöstä.Lehdessä on myös musiikin oppimateriaaleja ja analyyseja, sekä vinkkejä ohjelmiston käyttäjille ja kotistudio-harrastajille.Musiikkia käsitellään laidasta laitaan – painopiste kuitenkin populaarimusiikissa ja jazzissa.

LIVING BLUES

Yhdysvalloissa julkaistava Living Blues-lehti on alan auktoriteetti, joka keskittyy tiukasti bluesiin ja sen eri tyyleihin.Keskeisenä sisältönä ovat musiikkitieteellisen tarkasti tehdyt haastattelut ja historiikit, sekä äänite- ja kirja-arviot. Lehti nostaa ansiokkaasti esiin myös tuntemattomampia bluesin työn sankareita.

MODERN DRUMMER

Rumpaleiden ja lyömäsoittajien oma lehti.Henkilöhaastattelut ja – historiikit  sekä laitearviot ja –testit muodostavat lehden ytimen. Lehti sisältää myös soitonopetusmateriaaleja.

NME

Iso-Britanniassa julkaistava NME (New Musical Express) keskittyy tämän päivän rockiin ja poppiin etenkin englantilaisesta näkökulmasta.Sisältönä on haastatteluja, konserttiarvosteluja ja festivaaliraportteja, sekä levyarviointeja.Tyylilaji nurkka-kuntaisuudessaan (”Rock keksittiin Englannissa”) ja sensaatiohakuisuudessaan on lähellä keltaisen lehdistön metodeja.

KANSANMUSIIKKI

Kansanmusiikki on ainoa suomen kielellä ilmestyvä alan julkaisu. Lehti sisältää haastatteluja, artikkeleita ja levyarvioita.

RIFFI

Musiikkiteknologiaan paneutuva, musiikin ammattilaisille suunnattu lehti. Sisältää sekä soitin- että varsinkin laitearvioita ja –testejä, jotka ulottuvat myös esim. lava- ja valaistustekniikan alueelle. Lehdessä on myös opetusmateriaalia ja vakiokolumneja.

RONDO- klassisen musiikin erikoislehti

on Suomen vanhin taidemusiikin erikoislehti. Lehti sisältää uutisia, haastatteluja sekä kirja- ja äänitearvioita. Jonkin verran on myös laiteteknisiä arvioita ja artikkeleita, sekä konsertti- ja festivaaliraportteja. Myös musiikkikoulutus on huomioitu.

RUMBA

on rockin ja popin ajankohtaislehti – se ilmestyy noin joka toinen viikko. Sisältöön kuuluu haastatteluja, konsertti- ja festivaaliraportteja sekä levyarvioita

SELVIS

on Säveltäjät ja Sanoittajat ELVIS ry.:n jäsenlehti.Jäsenten asioiden edistämisen lisäksi lehdessä on runsaasti artistihaastatteluja, usein varsin perinpohjaisesti laadittuina. Näistä saattaa löytyä paljonkin ennen julkaisematonta henkilöhistoriallista tietoa.

SOUNDI

Suomenkielisen rock- ja poplehdistön veteraani – aloitti Musa-nimisenä jo v. 1972.Sisältää alan uutisia, haastatteluja, historiikkeja, kolumneja ja äänite-, dvd- ja kirja-arvioita. Lehti pyrkii kattamaan koko populaarimusiikin kentän. Lehdessä on myös joukko kolumnisteja, jotka tuovat esiin harvinaisempaakin aineistoa.

 

Sue on lakannut ilmestymästä syyskuussa 2014. Vanhoja numeroita voi lukea verkossa tai lainata kirjastosta.

Teostory on lakannut ilmestymästä huhtikuussa 2014, mutta jutut ja arkisto löytyvät verkosta.