Musiikin näyttelyt

Toukokuun aineistonäyttely:

Soul sisters - soulin vahvat naisäänet

Huhtikuun aineistonäyttely:

Klassisen musiikin merkkipäiviä: Busoni, Prokofjev ja Satie

Maaliskuun aineistonäyttely:

"Gospel, rhythm and blues ja soul – mustan musiikin muodonmuutoksia"

Helmikuun aineistonäyttely:

Ihana 50-luku

Tammikuun 2016 aineistonäyttely:

Epäkaupallinen musiikki

Joulukuun aineistonäyttely:

Taitelijan valinta: kuvataiteilija Kirsimaria E. Törönen- Ripatti

Marraskuun aineistonäyttely:

Melodioita ja harmonioita kotimaisessa rock-musiikissa.

Lokakuun aineistonäyttely:
Näitä levyjä et löydä Spotifysta

Spotifyn ja muiden kuuntelupalveluiden mukana on tullut käsitys, että kaikki musiikki on ladattavissa verkosta. Musiikkikirjastot.fi on Suomen musiikkikirjastojen yhteinen palvelu, josta löytyy päivittyvä lista Spotifysta puuttuvista levyistä.Listan tarkoitus on avata musiikin ikkunaa striimauksen ulkopuolelle ja nostaa esiin musiikkikirjastojen laajaa tarjontaa painottaen löydettävyyttä ja dokumentoinnin merkitystä.

Valikoima Spotifysta puuttuvia levyjä on esillä ja lainattavissa musiikkikirjastopalveluissa 5.-30.10.2015.

 

Syyskuun aineistonäyttely

Martti Talvela: syntymästä 80 vuotta.

Elokuun aineistonäyttely

Kesäinen kaupunkikierros: Oulu. Musiikkia ja muusikkoja Oulusta.

Heinäkuun aineistonäyttely

Kesäinen kaupunkikierros: Turku. Musiikkia ja muusikkoja Turusta.

Kesäkuun aineistonäyttely

Kesäinen kaupunkikierros: Tampere. Musiikkia ja muusikkoja Tampereelta.

Toukokuun aineistonäyttely

Life is a.. Cabaret. Musikaalien hurmaa.

Huhtikuun aineistonäyttely

Suomi-Blues

Maaliskuun aineistonäyttely:

Suomiviihteen satavuotiaat - Olavi Virta ja Tapio Rautavaara

Helmikuun aineistonäyttely:
Porotokan luota konserttilavoille - musiikkia Saamenmaasta

Saamelaiset – Pohjoismaiden ainut alkuperäiskansa – viettävät kansallispäiväänsä 6.2. Päivän kunniaksi kokosimme näyttelyn kirjastosta löytyvästä saamelaisten musiikista. Lue lisää musiikista ja tutustu myös aineistolistaan. Näyttely on esillä pääkirjaston musiikkipalveluissa 2.-27.2.2015.
 

 

***

Tammikuun 2015 aineistonäyttely:
Sibeliuksen juhlavuosi alkaa sinfonioilla

Vuonna 2015 vietetään suuren suomalaisen säveltäjämestarin Jean Sibeliuksen 150-vuotissyntymäpäivää,  ja Sibelius on esillä myös kirjastossa. Tammikuun näyttelyssä on nostettu esiin Sibeliusta erityisesti sinfonikkona. Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiö ylläpitää juhlavuoden sivustoa, josta löydät paljon tietoa tapahtumista ympäri Suomen.
 

 

Joulukuun aineistonäyttely:
Rauhoitutaan jouluun - poimintoja hengellisen ja kirkkomusiikin kokoelmista.

 

Marraskuun aineistonäyttely:
Parasta ikinä! Kirjaston henkilökunnan levysuosikit.

Kirjaston 150-vuotisjuhlavuoden päätteeksi kysyimme kirjaston henkilökunnan suosikkilevyjä. Levyvalinnat perusteluineen ovat esillä musiikkikirjastopalveluissa 3.-29.11.2014.

 

Lokakuun aineistonäyttely:
Ihanat poikabändit

Poikabändien sanotaan olevan taas tulossa, mutta eikös heitä ole useimmissa bändeissa... Mitä olivatkaan ihanat poikabändit? Käy tutustumassa musiikkikirjastopalveluiden näyttelyssä 1.-31.10. tai lue oheinen juttu.
Ihanat poikabändit

 

Syyskuun aineistonäyttely:
Kiellettyä musiikkia

Musiikin voima on tunnustettu eri aikoina niinkin, että tietyt sävellykset, säveltäjät tai levyt on tuomitttu esityskieltoon tai osia kappaleista on sensuroitu. Musiikkikirjastopalveluissa on esillä 1.-30.9.2014 omasta kokoelmasta aineistoja, joiden radiosoitto on ollut joskus kiellettyä tai rajoitettua.

Näyttelyn levylista.

 

Elokuun aineistonäyttely:
Musiikki liikuttaa

”Musiikki motivoi, kannustaa, parantaa reaktiokykyä, auttaa jaksamaan, lisää kestävyyttä ja kohottaa mielialaa. Kun kuulet oikein tarttuvaa musiikkia, keho alkaa liikkua lähes itsestään. Hyvällä musiikilla on aivan erityinen kyky pistää vauhtia ihmisiin.Lempimusiikki voi itsessään motivoida treenaamaan. Musiikin valintaan liikunnan tueksi löytyy kuitenkin muitakin kriteereitä kuin musiikkimaku, esim. musiikin tempo on tärkeä.  Sen tulee sopia sykkeen nopeuteen. ” Näin kirjoittaa Jakob Helbig Kuntoplus-lehden verkkosivulla.

Liikuttavaa musiikkia on esillä pääkirjaston musiikkipalveluissa 1.-29.8.2014. Näyttelyssä kysytään myös, mikä on juuri sinulle parasta treenimusiikkia. Näyttely on osa Mikkelin täydellistä liikuntakuukautta.

 


Heinäkuun aineistonäyttely:
Tukkajumalat

Glam metal / hair metal kehittyi heavy metalista 1980-luvulla Yhdysvalloissa. Glam metal -yhtyeiden suurimpina innoittajina toimivat varhaiset heavy-metal -yhtyeet kuten esim. Deep Purple, Black Sabbath ja Judas Priest sekä aluperäiset Glam Rock -yhtyeet kuten T.Rex, Alice Cooper, Slade ja Sweet.

Tyylisuuntaa on usein kutsuttu myös jokseenkin alentavalla nimellä "tukkaheviksi". Music Television popularisoi tämän termin 90-luvulla ja sillä tarkoitetaan useimmiten muusikkojen tapaa tupeerata tai muutoin nostaa pitkät hiukset näyttäväksi kampaukseksi.

Tukkajumalat-näyttely pääkirjaston musiikkipalveluissa 1.-31.7.2014 
 

Kesäkuun aineistonäyttely:

Tanssilavatunnelmaa, romantiikkaa ja kesähittejä
Näyttelyn levylista

 

Toukokuun aineistonäyttely:
Ranta-Reggae OK

Reggae tuli tutuksi sanaksi Suomessakin 1970- luvun puolivälissä Bob Marleyn suuren kansainvälisen läpimurron myötä. Muutamia yksittäisiä ”kesähittejä” lukuun ottamatta jamaikalainen pop on kuitenkin pysytellyt kotimaisten suosikkilistojen ulkopuolella. Suomalaisille reggae onkin vakuuttanut asemansa letkeinä rantarytmeinä eli siis ”Ranta-Reggaena.”
RantaReggae- näyttely Mikkelin pääkirjaston musiikkikirjastopalveluissa 2.5.-30.5.2014

Näyttelyn levylista.

 

Huhtikuun aineistonäyttely:
Let the good times roll – bluesia vuosien varrelta

Näyttely liittyy Kirjastossa soi blues-tapahtumaan, joka oli 16.4. pääkirjastossa.
Näyttelyn levylista.
   

Maaliskuun aineistonäyttely:

Taiteilijan valinta - säveltäjäopiskelija Aapo Tähkäpään valinnat

Taiteilijan valinta on pääkirjaston musiikkipalveluissa säännöllisen epäsäännöllisesti toistuva näyttelysarja, jossa taiteen aloilla työskentelevät ihmiset jakavat kanssamme musiikkielämyksiään vuosien varrelta. 

Tämänkertaiset valinnat on tehnyt nuori mikkeliläinen säveltäjäopiskelija Aapo Tähkäpää. Aapo on soittanut oboeta seitsemän vuotta Mikkelin musiikkiopistossa, ja itseoppineesti eri lyömäsoittimia. Viime vuosina hän on keskittynyt yhä enemmän myös sävellykseen, jota hän opiskelee musiikkiopistossa sekä Helsingissä Lotta Wennäkosken oppilaana.

Aapo on myös saanut jo tunnustusta työstään: hän on voittanut valtakunnallisen II lasten ja nuorten Uuno Klami –sävellyskilpailun nuorempien sarjan teoksella Loitsu (2012) ja saanut nuoren mikkeliläisen taiteilijan apurahan (2013).

”Kuuntelen ja kuulen hyvin monenlaisia musiikkeja, myös maailmanmusiikkia ja erityisesti gospelia, mutta viime kädessä sydäntä lähinnä on kuitenkin länsimainentaidemusiikki, etenkin uudempi suomalainen”, kertoo Aapo.

Näyttelyn levylista.

 

Aapo Tähkäpään valitsemat levyt ovat esillä ja lainattavissa musiikkikirjastopalveluiden aukioloaikoina 31.3. saakka. Tervetuloa!