Rock in Mikkeli
© Mikkelin kaupunginkirjasto-Etelä-Savon maakuntakirjasto
merkkivalo

Mikkeli

THE CRIMINALS

1962 - 1966

Criminals-juliste

The Criminalsin taru alkoi PYP:n ruokalassa, jossa pojilla oli ensimmäinen harjoituskämppä vuonna 1962. Jonkin aikaa trenattiin Helaman Hanskin vintillä, ja tällöin tehtiin myös ensimmäiset keikat.

... ja se jumalaton meteli loppuu puolen minuutin kuluttua!
Solistina Kello-Kalle

Alussa bändillä oli kkäytössä Dynacordin vahvistin, josta tulivat ulos molemmat kitarat sekä laulu. Bassolla oli oma vahvistin. Kitarat ja basso olivat omatekoiset. Kun keikat alkoivat, hankittiin nauhakaiulla varustettu Meatz-vahvistin, joka oli kova sana siihen aikaan. Kitarat ja basso ostettiin sekä Trixon- rumpusatsi.

Criminals kulissien takana

Heikki Oikkonen hankki pojille muutaman keikan, mutta suurimman osan kaverit hommasivat itse. Kohokohdaksi muodostui kaksi TV-esiintymistä. Koulujen illatsuissa bändi esiintyi ahkerasti ja lavakeikkoja oli suhteellisen paljon 100 km:n säteellä.

Räihän Kallen lopetettua soittamisen tuli tilalle vuonna 1965 Heikki Ursin komppikitaraan ja laulupuolta vahvistamaan.

Uudelleen kasattu The Criminals toimii edelleen v. 2002


Hannu Helama muistelee:

Yhtye aloitti toimintansa Mikkelissä vuonna 1962. Yhtye oli tuohon aikaan yksi ensimmäisistä koko Suomessa - varsinaisia nuorten muodostamia bändejä ei juuri silloin vielä ollut. The Criminals koostui kokonaan koululaisista - opettajien harmiksi. Monet pitivät tuohon aikaan rockin soittamista jopa syntinä tai ainakin koululaiselle sopimattomana touhuna.

Ohjelmisto oli alussa rautalankamusiikkia: The Shadows, The Ventures, The Violents. Varsin pian ohjelmistoon tuli myös perus-rock and roll: Chuck Berry, Rolling Stones Beatles, Animals.

The Criminals esiintyi lähes koko Suomen alueella, etelästä aina Kemin korkeudelle saakka, n. viiden vuoden ajan. Tuohon aikaan tehtiin paljon myös lavakeikkoja, joten ohjelmistosta piti löytyä tangot, jenkat ja valssit.

Bändi esiintyi usein myös muiden artistien ja bändien kanssa. Kun Jim Pembroke tuli nuorena englantilais-rokkarina Suomeen, The Criminals oli häntä säestämässä. Jussi Raittinen esiintyi useasti bändin solistina ollessaan Mikkelissä armeijassa. Bändi keikkaili myös Renegadesin kanssa eri puolella Suomea.

Criminals esiintyi pari kertaa myös televisiossa, mikä oli Helsingin ulkopuolelta olevalle bändille tosi harvinaista.

Bändi hajosi v. 1966 kun soittajat lähtivät opiskelemaan.

...SEURASI 27 VUODEN TAUKO!...

Bändi koottiin uudelleen Otavassa järjestettävää Nostalgia-Rock-tapahtumaa varten kesällä 1993, tarkoituksena tehdä vain tämä yksi keikka. MUTTA... siitä lähtien bändi on tehnyt keikkoja 5-10 kertaa vuodessa hyvällä menestyksellä, Helsingistä Kemiin saakka. Keikkapaikat ovat vaihdelleet pienistä pubeista aina Helsingin Vanhaan Maestroon ja konserttitalo Mikaeliin (Mikkeli) saakka.

Nostalgia-Rock tapahtumassa The Criminals oli kantavana voimana useita vuosia: esim. vuonna 1996 Nostalgia-Rock soitettiin puoliksi Eero, Jussi & the Boysin kesken.

Vuoden 1997 Back to the Sixties-tapahtumassa Vuokatissa Criminals oli housebändinä.

Vuonna 2002 Criminals teki historiallisen 40-vuotisjuhlakiertueen. Näin bändi on yksi koko Suomen (koko maailman!) vanhimpia toimivia rock- ja rautalankabändejä.

HENKILöTIETOJA

Kari Komonen (b)

Heikki Pylvänäinen (drms)

Arto Savonen (voc)

Kalle Räihä (gtr)

Hannu Helama (lead gtr/voc)

Myöhemmin Kalle Räihän tilalla

Heikki Ursin (rhythm gtr, voc)


LÄHDE:

Mikkelin rockhistoria / toim. Markku Järvinen
Mikkelin Kirjatyöntekijäin Nuorisojulkaisu 1/80ETUSIVU