ATOROX

kuvat ja kansitekstit: ©Kansankirja ** Kustannus Oy Mantere
ATOROX, IHMISTEN VALTIAS ATOROX, IHMISTEN VALTIAS

Tekijän raisu mielikuvitus syöksähtää ajassa parikymmentä vuotta eteenpäin, jolloin professori Mitaxin keksimä merkillinen koneihminen astuu näyttämölle. Atorox-robotilla on vaihtoehtoisesti käytettävänään kuudentoista eri ihmisen mikroelokuvatut aivot! Kun niiden joukossa on miehiä kenraalista rakastuneeseen hupsuun ja etsivästä teloitettuun mestaririkolliseen - naisista puhumattakaan - ja kun juonta kuljettaa Outsiderin ehtymättömältä tuntuva keksimiskyky, voimme arvata, että tulos on tavallista repäisevämpi.

Seikkailuromaanina "Atorox" on tekijänsä parhaita - eikä se ole vähän.

ATOROXIN PALUU v. 2948 ATOROXIN PALUU v. 2948

Outsiderin mielikuvituksella ei todellakaan näytä olevan rajoja. Johdettuaan teräsmies Atoroxia avaruuden halki seikkailusta toiseen, kuljetettuaan tätä seurueineen kuussa, Marsissa, Venuksessa ja Merkuriuksessa, johdattaa kirjailija avaruuslaivan takaisin maan pinnalle.

Mutta minkälaisessa kunnossa onkaan maaemosemme v. 2948, jolloin Atorox palaa takaisin ihmeelliseltä avaruusretkeltään? Ihmiskuntaa on kohdannut hirvittävä onnettomuus - Marsin sotaisat asukkaat ovat tuhonneet kokonaan asutuksen nykyisiltä mantereilta ja ihmisten on täytynyt siirtyä asumaan meren alle. Kuinka tämä on mahdollista, sen saa lukija tietää perehdyttyään tarkemmin tähän vauhdikkaan mielikuvituksen huippusaavutukseen.

ATOROX KUUSSA ATOROX KUUSSA

Outsider on aloittanut uuden jännitysromaanien sarjan, joka on lähtenyt valloittamaan seikkailunnälkäisiä lukijoita ja samalla arvoituksellista avaruutta. Tämä Atorox-sarja kertoo nimittäin neljän tiedemiehen ja yhden sanomalehtinaisen jännittävästä rakettilaivaretkestä avaruuden halki oudoille planeetoille ja tuntemattomiin kohtaloihin. Nyt ilmestyneessä kirjassaan "Atorox kuussa" Outsider vie meidät niin yllättävien ja ihmeellisten asioiden pariin, että moisia voi tapahtua ainoastaan planeettamme ulkopuolella.

Keskeisenä "henkilönä" on avaruuslaivan ohjaaja, elektroniaivoinen ja teräsrankainen robotti Atorox, joka edustaa inhimillisen keksimiskyvyn korkeinta saavutusta, voittamatonta koneihmistä. Romaani on ensimmäiseltä sivulta viimeiseen saakka kiihkeän jännityksen lataama, ja jännitysmomenttien vastapainoksi tekijä on punonut juonilankoihinsa sekä sukkelan huumorin sävyttämiä kohtia että myös rakkauden purppuraisia kuteita. Kaiken kaikkiaan "Atorox kuussa" on kekseliäimpiä kirjoja, mitä toivoa saatttaa: kun Outsider istuttaa lukija mielikuvituksensa rakettilaivaan, on meno niin vauhdikasta, ettei ihme, jos yllättävimmissä käänteissä rupeaa päätä huimaamaan.

ATOROX MERKURIUKSESSA ATOROX MERKURIUKSESSA

Jo kolme jännittävistä jännittävintä Atorox-kirjaa on tähän mennessä ilmestynyt siinä avaruusseikkailujen sarjassa, jossa Outsider huiman mielikuvituksensa siivillä kuljettaa lukijaansa maan ahtaitten ulottuvaisuuksien yli tuntemattomassa avaruudessa ja toistaiseksi vielä tutkimattomilla kiertotähdillä. ATOROX KUUSSA avasi sarjan. Siinä seurattiin teräsrankaisen, elektroniaivoilla ajattelevan Atorox-robotin ynnä hänen lihaa ja luuta olevien tiedemies-apulaistensa ensimmäistä yritystä avaruuden valloittamiseksi. Heidän retkensä kuuhun oli täynnä yllätyksiä ja ihmeellisiä sattumuksia, mutta vasta seuraavat kirjat ATOROX MARSISSA ja ATOROX VENUKSESSA johtavat keskelle sitä seikkailujen kaaosta johon itsepäinen ja väsymätön Atorox milteipä ehdoin tahdoin heittäytyy. Huippunsa sarja kuitenkin saavuttaa vasta tässä kirjassa

ATOROX MERKURIUKSESSA

Outsiderin mielikuvituksen lento on aivan uskomaton - hänen Merkuriuksen kamaralle sijoittamansa tapahtumat ovat sellaista, josta tavallisilla kuvittelun lahjoilla varustettu ei voi muuta kuin ihmetyksellä tunnustaa: Atorox on kaikkien aikojen seikkailija numero 1. Merkuriukseen tultuaan retkeläiset havaitsevat joutuvansa tekemisiin kulttuurin kanssa, jonk ääretöntä etevämmyyttä maahan verrattuna vanha, elämää kokenut professorikaan ei kykene uskomaan todeksi. Tämä valtava sivistyksen kehitys ei kuitenkaan estä avaruudenkaan kansojen välisiä vihollisuuksia, vaan kenties juuri sen takia heidän yhteenottonsa ovat lajissaan tuhoisampia ja hirvittävimpiä mitä kuvitella voi. Keskellä tätä avaruuden omistuksesta käytyä kamppailua kiertyy rengas retkeläistemmekin kohdalta umpeen, ja niin voidaan alkaa suunnitella paluuta kotoiselle kamaralle. Mutta miten ...

ATOROX VENUKSESSA ATOROX VENUKSESSA

Robotti Atoroxin ynnä hänen tiedemiesseurueensa avaruusmatka alkoi huimalla lennolla kuuhun. Atorox kuussa- kirjassa seurattiin nerokkaan teräsrankaisen sankarin edesottamuksia tämän planeetan ihmeellisyyksiä valloitettaessa, mutta vaikka täälläkin koetut seikkailut tuntuivat miltei yliluonnollisilta, merkitsi kuunmatka kuitenkin vain pelinavausta niihin tapahtumiin, joihin matkaa avaruudessa jatkettaessa jouduttiin. Sarjan toisessa kirjassa, joka on Atorox Marsissa, kiihtyykin tapausten kulku niin, että heikkopäistä alkaa jo vähin erin huimata. Tässäkään vaiheessa ei ole vielä syytä uskoa Atoroxin jättäneen parhaat seikkailunsa selän taakse, sillä - kuten sanottu - matka on vasta alussa ja monet yllätykset kokematta. Niinpä

ATOROX VENUKSESSA

on sellainen täysosuma, että ellei pidä juonilangoista tarpeeksi lujasti kiinni, voi pian pudota pois pelistä. Se olisi vahinko, sillä tässä kirjassa jos missä mielikuvitus lentää riemullisesti, rajoista ja esteistä piittaamatta. Venus, sinipunertavan hämärän ja vaarallisten, kauniiden amatsoonien salaperäinen maa, tarjoaa kiitollisen taustan kaikille satumaisille seikkailuille, joihin väsymätön Atorox johtaa retkikuntaa. Yllätykset seuraavat toisiaan, vanhat tuttavat kohtaavat toisensa hämmästyttävissä olosuhteissa, venukselaiset esi-isät tervehtivät tyrmistyneitä matkalaisia... Atoroxin avaruuslaivan mukana saapuva sivistyksen ensimmäinen siemen - kuten ylpeästi sanottiin - kohtaa Venuksessa maaperän, joka panee vanhasta maastamme saapuneet haukkomaan henkeään.

Ensimmäinen Atorox-kirja - jännittävä
Toinen Atorox-kirja - huiman jännittävä
Kolmas Atorox-kirja - yliveto-jännittävä

Seuraavat Atorox-kirjat - millaisia ne ovatkaan,
kun taso aina vain nousee ...