Raili Veikkanen:
Aarne Haapakoski - kirjojen mies
Kirjailija ja toimittaja Aarne Haapakoski, ent. Laitinen, tunnetaan parhaiten nimimerkillä Outsider. Hänen syntymästään Pieksämäen Haapakoskella tuli 18.3.1999 kuluneeksi 95 vuotta.

Hornanlinna Aarne Haapakoski on Mikkelin kaupunginkirjaston maakuntakokoelman keruuperusteiden mukaan kiistaton kotiseutukirjailija, jonka tuotanto hankitaan mahdollisimman kattavasti. Euroopassa vietettyjen opiskelu- ja työvuosien sekä Suomen sotavuosien jälkeen 1940-luvulla hän muutti perheineen asumaan Haapakoskelle, mikä oli hänen kotinsa aina hänen 1961 tammikuussa tapahtuneeseen kuolemaansa saakka. Haapaniemen huvila on edelleen perheen kesäviettopaikkana.

Aarne Haapakoski oli uskomattoman monipuolinen ja tuottelias kirjoittaja. Hänen tuotantonsa kerääminen maakuntakokoelmaan on aloitettu vasta sen jälkeen, kun Mikkelin kaupunginkirjastolle annettiin maakuntakirjaston tehtävät vuonna 1974. Tällöin oli kirjailijan kuolemasta kulunut jo toista vuosikymmentä eikä hänen tuotantoaan ollut saatavissa enää kirjakaupoissa. Antikvariaateista ja yksityisiltä kirjojen keräilijöiltä olemme hankkineet melko hyvän kokoelman kirjoja, ja hyvin mielenkiintoisia näytteitä hänen toimittamistaan aikakauslehdistä sekä lehdistä, joissa hänen kirjoituksiaan on julkaistu. Paljon silti puuttuu. Tiedossa olevat puuttuvat nimekkeet on merkitty punaisella värillä oheiseen luetteloon. Otamme mielellään niistä vihjeitä ja tarjouksia saadaksemme ne kokoelmaamme.

Toimittaja Kalevi Haiko tuntee hyvin Haapakosken tuotannon ja hän on pyynnöstämme kirjoittanut kirjailijasta lyhyen esittelyn nimellä KIRJOJEN MIES.

Sivuilla on myös pieksämäkeläisen Niilo Nissisen runo Vaeltaja, Joka on omistettu Aarne Haapakosken muistolle.

Kirjallisuusluetteloa kootessani olen käyttänyt apuna mm. matrikkelia Suomen kirjailijat 1917-1944, Suomen kansallisbibliografiaa, Simo Sjöblomin Rikoskirjallisuuden bibliografiaa1864-1984, Timo Kukkolan ja Eero Vartion Outsider -bibliografioita sekä oman kirjastomme luetteloita. Erillisteokset on ryhmitelty eri nimimerkkien alle aakkosjärjestykseen ja mainittu vaikka ne puuttuisivat kokoelmasta. Haapakosken kirjoittamat aikakauslehdissä julkaistut reportaasit, novellit, jatkokertomukset yms., jotka mainitaan luettelossa, ovat kokoelmissamme. Sen sijaan meiltä puuttuvia artikkeleita on niin paljon, että ne on jätetty pois. Niiden täydellistä luetteloa ei ole vielä laadittu, täydellisin olemassa oleva lienee tuomari Eero Vartion Suuressa Outsider -bibliografiassa, jossa on myös luettelo sarjoista numerojärjestyksessä. Vartion bibliografia ei ole ilmestynyt erillisteoksena, mutta se on julkaistu keräilijän uutiset -lehdessä 1977.

©Raili Veikkanen