Tietokoneet, muut laitteet ja internet-yhteydet

TYÖASEMAT

Kaikissa kirjastoissamme on työasemia asiakaskäyttöön.

Alle 16-vuotiaat voivat käyttää pääkirjastossa lasten ja nuorten kirjastopalvelujen sekä musiikkikirjastopalvelujen työasemia. Pääkirjastossa on 14 asiakaskäytössä olevaa työasemaa.

Musiikkikirjastopalveluiden tilassa on lisäksi skanneri asiakaskäyttöön.

Käyttö on maksutonta, tulosteista peritään maksu. Tiedostoja voit tarvittaessa tallentaa muistitikulle. Työasemille et voi asentaa omia ohjelmistoja. Muistitikkuja voit ostaa kirjastosta.

Työasemat ovat suojattuja.

TYÖASEMIEN VARAAMINEN

Työasemia ei voi varata.

LANGATON VERKKO
Langaton lähiverkkoyhteys (WLAN) on käytössä kaikissa kirjastoissamme. Saat tunnukset pääkirjastossa asiakaspalvelupisteistä, muissa kirjastoissa palvelupisteissä. Kirjasto ei vastaa langattoman verkon käytöstä aiheutuneista ongelmista.
Langattoman verkon kautta ei  voi tulostaa kirjaston tulostimille.

PÄÄKIRJASTON DIGIPISTE

Voit pääkirjastossa muuttaa VHS –videonauhoja, LP-levyjen ja C-kasettien musiikkia tai puhetta digitaaliseen muotoon sekä skannata valokuvia, diakuvia ja negatiiveja. Jos osaat käyttää tietokonetta, osaat myös digitoida. Voit varata ajan etukäteen alkuopastukseen ja itsepalveludigitointiin musiikkikirjastopalveluista pääkirjastosta (2. krs) puh. 040 129 4232. Alkuopastusta peruskäyttöön on saatavilla ma-pe klo 10-16.

Opastusta saa vain varaamalla ajan viimeistään edellisenä päivänä kello 14 mennessä musiikin palvelupisteestä, lauantaisin alakerran palvelupisteen neuvonnassa. Maanantain opastusajat varattava jo edellisenä perjantaina.Varaus peruuntuu, jos varaaja ei saavu 10 minuutin kuluessa varausajan alkamisesta. Opastusta annetaan laitteiden käytössä.

Digitointitilan tarkoitus

Mikkelin kaupunginkirjaston pääkirjaston digitointipisteessä voit omatoimisesti muuttaa VHS –videonauhoja, LP-levyjen ja C-kasettien musiikkia tai puhetta digitaaliseen muotoon sekä skannata valokuvia, diakuvia ja negatiiveja. Digitointitila on tarkoitettu yli 15 -vuotiaille asiakkaille, joilla on lainausoikeus Mikkelin kaupunginkirjastossa. Satunnaisille käyttäjille voidaan myöntää väliaikainen käyttöoikeus (todista henkilöllisyys) Digitointilaitteiden käyttö on ilmaista.

Opastus

Ensimmäisellä käyttökerralla saat opastuksen laitteiston peruskäytöstä. Sen jälkeen työskentelet omatoimisesti. Opastusaika varataan etukäteen musiikkiosastolta puh. 040 129 4232. Opastusta on saatavilla ma-pe klo 10-16. Opastusaika on varattava  viimeistään edellisenä päivänä kello 14 mennessä, maanantain ajat edellisenä perjantaina.

Opastusta  annetaan laitteiden käytössä – editointiohjelmiin tutustuminen on käyttäjän vastuulla.

Käyttöaika ja varaukset

Digitointitila on avoinna kirjaston aukioloaikoina, lukuun ottamatta viimeistä puolta tuntia ennen kirjaston sulkeutumista.

Tilan voit varata 1-4 tunniksi kerrallaan. Yhtäaikaisesti voi olla voimassa kolme varausta. Varaus peruuntuu, jos varaaja ei saavu 10 minuutin kuluessa varausajan alkamisesta. Digitointiajan voi varata musiikkiosastolla käydessä tai puh. 040 129 4232. Käythän ilmoittautumassa ma-pe musiikkiosastolla, lauantaisin alakerran palvelupisteen neuvonnassa ennen kuin aloitat työskentelyn. Mitä mukaan, kun tulet digitoimaan?

Hallitset tietokoneen peruskäytön. Ota mukaan digitoitava materiaalisi ja tallentava DVD-levy, muistikku ja/tai SD-kortti. Suosittelemme uudelleenkirjoittavia +-rw-levyjä. Kirjastosta voi ostaa muistitikkuja ja tallentavia DVD-levyjä.

Muuta huomioitavaa

Huomaa, että esimerkiksi VHS-videokasetin polttaminen DVD-levylle tapahtuu ns. reaaliajassa eli 180 minuutin VHS-kasetin digitointi vie kolme tuntia – muista myös, että tallentavalle DVD-levylle mahtuu n. 2 tuntia videota. Lisäksi tarvitset aikaa DVD-levyn viimeistelemiseen. Tallennus tulee suunnitella siten, että digitointi on valmis puolta tuntia ennen kirjaston sulkemisaikaa. Digitointipisteen laitteistolla voi tallentaa analogisen aineiston digitaaliseen muotoon. Tallenteet voi polttaa DVD-soittimella DVD-levylle tai CD-levylle. Vaihtoehtoisesti aineiston voi tallentaa tietokoneella esimerkiksi muistitikulle. Huomaa, että esimerkiksi VHS-videokasetin suora tallentaminen muistitikulle ei ole laitteistolla mahdollista.

Ääntä ja kuvaa voi myös editoida. Videokuvan editointiaika kannattaa varata erikseen, koska sekä varsinainen tallennus että editointi vievät runsaasti aikaa. Editointiin emme anna opastusta. Aineiston väliaikainen tallentaminen työaseman kiintolevylle on sallittua. Tallenteet on kuitenkin poistettava kiintolevyltä varausajan päättyessä. Voit käyttää omia cd- tai DVD-levyjäsi tai muistitikkua tallentamista varten. Voit myös ostaa CD- tai DVD-levyn, tai muistitikun kirjastosta.

Tilan käyttö ei saa häiritä kirjaston muita asiakkaita. Tilaan ei saa viedä ruokia tai juomia. Näiden käyttösääntöjen rikkominen voi johtaa kirjaston it –palvelujen käyttökieltoon.

SKANNERI

Pääkirjaston musiikkikirjastopalveluiden tilassa on käytössä skanneri (kuvanlukija). Tallennusta varten tarvitset oman muistitikun.  Halutessasi voit myös ostaa sellaisen asiakaspalvelupisteistä. Muistitikkua tarvitset myös lähettäessäsi skannaamasi tiedoston sähköpostitse, koska skanneritietokoneen kiintolevylle ei voi tallettaa tiedostoja. Skannerin ohjelmistoon kuuluu myös tekstintunnistusohjelma.