Marjaliisa ja Seppo Hentilä esittelevät kirjaa Saksalainen Suomi 1918 ma 18.2. klo 17.30

18. helmikuuta 2019 klo 17.30  pääkirjaston Mikkeli-salissa.Vapaa pääsy, tervetuloa!

Tammikuussa 1918, vain puolitoista kuukautta itsenäiseksi julistautumisen jälkeen Suomi syöksyi veriseen sisällissotaan. Tässä kohtaan yleensä syystäkin mainitaan, että Saksan sotilaallinen apu pelasti Suomen punaisten kynsistä. Epäilemättä saksalaisen kenraali Rüdiger von der Goltzin komentaman Itämeren divisioonan maihinnousu punaisten selustaan huhtikuun alussa 1918 Hangossa auttoi maan laillista hallitusta voittoon kapinallisista punaisista. Saksan apu ei ehkä ratkaissut sotaa, mutta se lyhensi sitä ja vähensi sillä tavoin myös kuolonuhrien määrää.

Suomi siis pelastui keväällä 1918 Saksan avulla, mutta paljon vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että syksyllä 1918 Suomi pelastui myös Saksan avulta. Saksan avulla on selvä, mutta miten niin myös sen avulta?

Taistelujen tauottua toukokuun alussa 1918 Itämeren divisioona, noin 13 000 miestä, jäi Suomeen yli puoleksi vuodeksi. Sotilaallisen avun myötä ja sen hintana Suomen valkoinen hallitus luovutti maansa lähes ehdoitta Saksan keisarikunnan käsiin. Maaliskuun alussa 1918 Saksan kanssa solmitut valtiosopimukset olisivat tehneet Suomesta siirtomaan, jonka ulkomaankauppaan ja luonnonvaroihin Saksa olisi saanut lähes rajoittamattoman nautintaoikeuden.”

Tässä lyhyesti dosentti Marjaliisa Hentilän ja emeritusprofessori Seppo Hentilän kirjan Saksalainen Suomi 1918 (Siltala, 2016) suuri kertomus ja kansainvälinen konteksti. Mutta kirja kertoo myös pienestä ihmisestä, sotilaista ja heidän elämästään ja kohtaamisistaan suomalaisten kanssa.

Mikkelin Suomi-Saksa yhdistys ry järjestää tilaisuuden yhdessä Mikkelin seutukirjaston kanssa.