Luonnehdinta

Antero Virkin salanimeä käyttänyt kansakoulunopettaja Aarne Talasmo kirjoitti 1940-luvulla vauhdikkaita tapahtumia täynnä olevia poikakirjoja, joista tuli aikanaan suosittuja nuortenkirjoja.

 

 

Luonnehdinta

Mikkelin maalaiskunnassa syntynyt Karl Tavaststjerna oli Suomen ensimmäinen moderni ruotsinkielinen kirjailija. Hän oli myös ensimmäinen kirjailija, jonka tuotannosta huokuu vähemmistöön kuulumisen tunne. Tavaststjerna oli realisti ja ensimmäinen runoilija, joka toi saaristomeren runouteemme.

 

Faktaa

Karl Tavaststjerna syntyi 13.5.1860 sotilasperheen poikana Annilan kartanossa Mikkelin lähellä.

 

Luonnehdinta

Mikkelin tyttölyseosta ylioppilaaksi valmistunut sairaalateologi, perheneuvoja ja psykoterapeutti Leena Tiilikka näyttää elämää ja tunteita runoissaan voimakkaan kuvallisesti ja koskettavasti usein luonnonilmiöiden kautta siivilöitynä. Tarkkaan kirjoitetuilta riveiltä heijastuu myös hänen ammatillinen taustansa ja terapeuttinen näkökulma.

 

 

Luonnehdinta

Ristiinassa syntynyt ja lapsuutensa viettänyt Eeva Tikka on ennen kaikkea ihmisten ja luonnon kuvaaja. Hän kuvaa ihmistä elämän rajatilanteissa, tärkeiden kasvutapahtumien, muutosten ja menetysten edessä. Särkyminen ja eheytyminen ovat keskeisiä teemoja hänen tuotannossaan. Runoissaan, novelleissaan ja romaaneissaan Eeva Tikka kuvaa usein Saimaan Yöveden maisemia ja tunnelmia.

 

 

Luonnehdinta

Mikkelin lähellä lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt Markku Toivonen on nykyään tamperelainen runoilija, kirjailija ja sanataiteen opettaja. Hänen runonsa ovat intohimoisen rehellisiä ja laulullisia. Toivosen tarinat ja novellit ovat kerronnallisia ja ne näyttävät ihmisen raadollisuuden, mutta myös haurauden.

 

 

Luonnehdinta

Mäntyharjulainen Marketta Tuukkanen on toiminut lähes puoli vuosisataa lehtien avustajana ja julkaissut eläkevuosinaan kolme kirjaa. Hänen runonsa ovat hetken tunnelmia arkisista asioista. Historiallisessa romaanissaan Tuukkanen yhdistää Mäntyharjun maisemiin faktaa ja fiktiota.