VIRTASALMEN VAAKUNA Lähdemateriaalia

Lahti sillalta nähtynä © Museovirasto
Vene
Esihistorian ajalta Virtasalmelta on löytynyt vain yksittäisiä esineitä. Asutus vakiintui todennäköisesti vasta 1400-1500-lukujen vaihteessa. Alue kuului 1500-luvun lopulta lähtien Pieksämäen pitäjään ja myöhemmin siitä erotettuun Haukivuoren kappeliin. Pieksämäen rukoushuonekunnksi Virtasalmi tuli 1866. Omaksi seurakunnaksi se erotettiin 1894, jolloin siihen liitettiin alueita myös Joroisten, Juvan ja Mikkelin pitäjistä. Seurakunnallinen itsenäistyminen toteutui käytännössä kuitenkin vasta 1911. Virtasalmen kunta perustettiin 1912. Paikkakunnan vanha kansanomainen nimi oli Ojinkangas.

Silta © Museovirasto
Silta
Virtasalmen ensimmäinen kirkko oli peräisin rukoushuonekunnan ajalta ja arkkitehti K. Kiseleffin käsialaa. Kirkko tuhoutui tulipalossa sata vuotta myöhemmin. Sen tilalle rakennettiin Olavi Reiman suunnittelema Virtasalmen nykyinen kirkko.