Rantasalmi Lähdemateriaalia

Kalastusta 1940-luvulla © Rantasalmen kotiseutuarkisto
Kalassa
Säämingin ja Juvan pitäjien osista muodostettu Rantasalmi mainitaan Säämingin kappelina 1500-luvun alkupuolella ja erotettiin itsenäiseksi seurakunnaksi 1578.

Voutihallinnon aikaan Rantasalmelle rakennettiin kuninkaankartano paikallisen voudin virkataloksi. Turun rauha 1743 teki Rantasalmesta rajapitäjän lisäten sen merkitystä. Sinne perustettiin rajatullikamari, triviaalikoulu toimi siellä vuosikymmeniä ennen Kuopioon muuttoaan ja Ristiinasta siirretty upseerikoulu aloitti 1781 toimintansa Haapaniemen kartanossa. Tämä Haminan kadettikoulun edeltäjä paloi 1818.

Parkuinmäen taistelu © Rantasalmen kotiseutuarkisto
Parkuinmäen taistelu
Kustavinsodan aikana Rantasalmella käytiin suomalaisille voittoisa Parkuinmäen taistelu.

Rantasalmen tiilikirkko oli arkkitehti Josef Stenbäckin käsialaa. Se oli jo neljäs Rantasalmelle rakennettu kirkko mutta paloi 1984. Nykyinen kirkko on arkkitehti Karl Johanslotten suunnittelema ja vihittiin käyttöönsä 1989.

Runoilija Alpo Noponen on kotoisin Rantasalmelta.