HIRVENSALMEN VAAKUNA Lähdemateriaalia

Hirvensalmen kirkko Kuva: Marja Kiviperä
Kirkko
Esihistorian muistoihin kuuluvat Hirvenlahden Hahlavuoren kalliomaalaukset. Keskiajalla Hirvensalmi oli Savon ja Hämeen välistä levotonta rajaseutua, jonka halki maakuntarajakin kulki. Keskiajan piispoista Maunu II Tavast perusti Sysmän ja Savilahden väliselle taipaleelle tarkastusmatkojensa levähdyspaikaksi Hirvensalmen Lampuulahden tilan.

Mikkelin kappeliseurakunnaksi Hirvensalmi muodostettiin 1656 ja omaksi seurakunnaksi 1851. Hirvensalmen kunta perustettiin 1868.

Ensimmäinen kirkko rakennettiin ilmeisesti kappeliseurakunnan aikana 1600-luvulla. Seuraava puukirkko valmistui 1775 rakentajana Erkki Alho. Kirkko paloi 1914, mutta sen kellotapuli säästyi ja on edelleen paikallaan. Nykyinen graniittikirkko on Josef Stenbäckin käsialaa.

Mikkelin läänin ensimmäinen kansakoulu perustettiin Hirvensalmelle 1863. Teollista toimintaa edustivat 1900-luvun alussa sahat ja Kissakosken hiomo- ja paperitehdas.

Silta © Mikkelin maakunta-arkisto
Silta

Hirvensalmen merkkimiehiin kuului 1800-luvulla edistyksellinen talollinen Antti Manninen. Myöhempiä vaikuttajia ovat ollet mm.Ahti Karjalainen ja kesähirvensalmelainen Seppo Heikinheimo.