HARTOLAN VAAKUNA Lähdemateriaalia

Kirkonkylän valtatieltä © Museovirasto
Kirkonkylän valtatieltä
Hartolasta on löydetty melko paljon esihistorian muistoja, jotka kertovat alueen varhaisesta asutuksesta ja hämäläisten sinne tekemistä eräretkistä. Sysmän kappelina Hartola mainitaan 1540. Seurakunta perustettiin 1784, jolloin sille annettiin ruotsinkielinen nimi Gustaf Adolfs kuningas Kustaa III:n pojan mukaan. Kansankielessä se väännettiin muotoon Kustavus.

Kirkko © Museovirasto
Kirkko
Hartolan vanha 1600-luvulla rakennettu puukirkko siirrettiin Pertunmaalle 1928. Nykyisen harmaakivikirkon arkkitehtina on toiminut Josef Stenbäck.

Pitäjässä on ollut useita suuria kartanoita mm. Koskipään kartano kirkonkylässä. Sen päärakennuksessa toimii nykyisin Itä-Hämeen museo. Hartolassa sijaitsee myös Itä-Hämeen kansanopisto.

Ylä-Tainionkoski © Museovirasto
Ylä-Tainionkoski
Paikkakunnan merkkihenkilöitä ovat mm. Maila Talvio, Uuno Kailas, Arvi Kivimaa ja Mika Waltari.