Toimitilat

Antellin koulu avattiin ilman juhlallisuuksia 24.8.1854.  Se toimi aluksi ahtaissa vuokratiloissa eri puolilla kaupunkia. Kalustusta olivat selkänojattomat penkit sekä Samuel -veljeltä saatu piironki. Puitteet paranivat, kun Alexandra ja Alina Antell 1861 ostivat oman koulurakennuksen aivan kaupungin keskustasta.

Talo sijaitsi Aleksanterinkadun (nyk. Maaherrankatu ) varrella Hallituskadun ja Kirkkokadun (nyk. Savilahdenkatu ) välisellä tontilla.

Tämä aikaisemmin yksityiskotina ollut rakennus oli melko suuri. Luokkahuoneiden lisäksi siinä oli vierashuone, neitien yksityisasunto ja pihan puolen siipirakennuksessa yhdistetty voimistelu- ja juhlasali.

Kuva: Aleksanterinkatua Hallituskadun kulmasta pohjoiseen, n. 1895 © Mikkelin kaupunginkirjasto-Etelä-Savon maakuntakirjasto

Viimemainittua käytettiin myös metodistien rukoushuoneena ja vuodesta 1908 lähtien Betel-nimisenä kirkkona, minkä vuoksi sen päädyssä oli puinen, valkeaksi maalattu alttari, alttarikaide, rukouspenkki ja saarnastuoli.

Juhlasalissa oli myös ruskea puhujapönttö ja voimistelutelineitä. Väriltään talo oli ainakin 1800-1900-lukujen vaihteessa siniharmaa.

Kuva: Koulutalo kadun puolelta - opettajia ja oppilaita © Mikkelin kaupunginkirjasto-Etelä-Savon maakuntakirjasto

Kuva: Koulu pihan puolelta © Mikkelin kaupunginkirjasto-Etelä-Savon maakuntakirjasto

Sen ikkunapuitteissa oli koristeleikkaukset ja sisäänkäyntien yläpuolella peltiset katokset. Pihalla oli suuri punaiseksi maalattu ulkorakennus ja matalalla aidalla erotettu kapea puutarha kukkapenkkeineen ja sireenimajoineen. Kadun puolelta koulutontti oli rajattu korkealla lauta-aidalla.

Kuva: Koulurakennuksen pohjapiirros © Mikkelin kaupunginkirjasto-Etelä-Savon maakuntakirjasto