Koulukuri

Kuri oli Antellin koulussa tiukka. Oppilaista pyrittiin kasvattamaan "hyviä yhteiskunnan jäseniä" ja "jalosti ajattelevia ihmisiä". Tästä Sirpa Tolonen kertoo muistelmissaan mm. seuraavaa:

"Minun aikanani koulussa oli satakunta oppilasta ja siellä vallitsi ehdoton kuri. Henki oli hyvä ja opettajat suhtautuivat oppilaisiin ystävällisesti, mutta samalla me opimme käyttäytymään nöyrästi ja kunnioittavasti opettajia kohtaan. Nousimme aina seisaallemme kun puhuttelimme heitä, olimmepa missä tahansa. Ja tervehdimme heitä aina kun he tulivat kadulla vastaan.

Sisällä piti liikkua ja puhua hillitysti; mekastamisesta ei ollut puhettakaan. Tant Alina vaati, että opettajista käytettiin heidän titteleitään, olivatpa he sitten frökeneitä, magistereita tai kapteeneja. Poikkeus tehtiin talon vanhimpien opettajien kohdalla; he olivat tant Elin ja tant Vera."

Kuva: Koululaisia © Mikkelin kaupunginkirjasto-Etelä-Savon maakuntakirjasto

Juhlat

Juhlat kuuluivat koulun perinteisiin. Antellin koulussa vietettiin mm. Runebergin ja muiden merkkihenkilöiden muistojuhlia, joulujuhlaa eli Lucianjuhlaa, joka samalla oli syyslukukauden päätöstilaisuus, kevätlukukauden päättäjäisiä tenttipäivineen ja oppilastöiden näyttelyineen, lähetysjuhlaa sekä tant Alinan syntymä- ja nimipäiväjuhlia.

Vappujuhlat olivat harrastunnelmaisia ulkoilmatilaisuuksia ja syksyisin tehtiin retkiä lähiseudun kartanoihin. Merkkihetkiin kuuluivat koulun 25- ja 50-vuotisjuhlat, joita vietettiin Pirttiniemen kylpylän tiloissa.